İnternette iz bırakmadan dolaşmanın yolu!

İnternette kim olduğunuzu ve konumunuzu belli etmeden nasıl dolaşabilirsiniz?

Bugünkü web’de onlarca izleyicinin ve günlük girdinin arasında iz bırakmadan dolaşmak, oldukça zor. Firmalar hakkımızda her şeyi öğrenip, topladıkları verileri reklamcılara satmak için her şeyi yapıyorlar. Gizlenmek için ise kullanabileceğiniz birkaç seçenek var. Bu yöntem ve araçların hiçbirinin izlenmenizi yüzde 100 engelleyeceğinin garantisi yok, ancak yapabilecekleriniz şu an bunlardan ibaret.

1. GİZLİ MODU KULLANIN

Her tarayıcı, bir tür gizli modla geliyor. Gizli modda ziyaret ettiğiniz web siteleri ve aramalar geçmişinizde kaydedilmiyor (arama yapmadan önce Google’a oturum açarsanız, bu aramalar Google hesabınızda tutuluyor olabilir).

Gizli moddan çıktığınızda cookie’ler ve diğer yerel izleme verileri de siliniyor. Yani gizli modda ziyaret ettiğiniz bir web sitesini daha sonra normal sekmede tekrar açarsanız, site önceki ziyaretinizi bilmiyor (oturum açmadıysanız).

Gizli modu gezintinizi bilgisayarı kullanan diğer kişilerden saklamak için kullanabilirsiniz. Ancak gerçekten iz bırakmamak için farklı bir yöntem kullanmanız gerekiyor.

2. VPN KULLANIN

İnternette kim olduğunuzu belli etmeden dolaşmanın en iyi yolu, VPN kullanmaktan geçiyor. Bilgisayarınıza girip çıkan veriyi şifrelediğinden özellikle herkese açık Wi-Fi noktalarında VPN kullanmanın faydası var.

İnternette iz bırakmadan dolaşmanın yolu

Tanınmış bir VPN hizmeti kullanmanızı tavsiye ediyoruz. VPN’ler bilgisayarınız ile VPN’in kendi sunucuları arasında bir tünel oluşturarak çalışıyor. Bu sunucular, dünyanın herhangi bir noktasında bulunabiliyor. Bu yüzden VPN’ler, konumunu saklamak isteyenler tarafından sıkça tercih ediliyor.

İyi bir VPN, web tarayıcınızın gizli moduyla birlikte kimliğinizi birçok yerde gizli tutmanızı sağlıyor. Ancak bir önceki maddedeki oturum açmayla ilgili söylediklerimiz, burada da geçerli.

3. TOR VE TAILS OS

Tor Browser, VPN stili birkaç özellikle geliyor ve bağlantınızı dünya üzerinde birkaç nokta üzerinden sağlıyor. Böylece izlenmeniz oldukça zorlaşıyor ancak oluşan yavaşlığa katlanmanız gerekiyor (hiçbir yerde oturum açmamaya yine dikkat edin).

Tails OS ise her kapatıp açtığınızda sıfırlanan bir işletim sistemi. Tails OS’u USB üzerinden veya sanal makine üzerinden kullanabilirsiniz.

Tüm bu önlemlerle bile dikkatli olmanız gerekiyor. Örneğin web sitelerine kredi kartı numaranızı, telefon numaranızı vermemek yerinde olacaktır.

Share