Torrent araması ön tanımlı oldu

Açık Kaynak işletim sistemi Ubuntu, ön tanımlı arama motoruna torrent araması da eklendi.

Torrent araması ön tanımlı oldu

Torrent araması ön tanımlı oldu

Linux dağıtımlarından birisi olan Ubuntu’da artık ön tanımlı olarak gelen bir BitTorrent arama motoru da var. Bu küçük arama motoru aracını geliştiren yazılımcı David Calle, başlangıçta lisanssız içeriğe davetiye çıkardığı için endişe duysa da, Ubuntu kurucusu Mark Shuttleworth’ün desteğini almış durumda. Shuttleworth, Ubuntu’nun ana dağıtım kanalının da BitTorrent olduğunu söylüyor ve bu yeni aracın son derece kullanışlı olduğunu belirtiyor.

Yazılım geliştirici David Calle tarafından tasarlanan yeni BitTorrent arama motoru Ubuntu’nun Unity masaüstü sürümünde ön tanımlı olarak yerini aldı. Arama motoru eklentisi olarak çalışan yazılım oldukça sade ve kullanışlı. İşletim sisteminin arama bölümündeki kullanıcı deneyimini zenginleştiren bu yeni yazılım, Free Culture veya Serbest Kültür’ü desteklemesi açısından Ubuntu kurucusu Mark Shuttleworth’ün de desteğini almış durumda.

Bununla birlikte, şimdilik bu yazılımda The Pirate Bay istemcilerinin temel alınması ve herhangi bir filtre yapılmaması, yazılımı geliştiren David Calle’nin canını sıkıyor. Calle, Ubuntu dağıtımlarının okullarda ve akademik çevrelerde de sıklıkla kullanıldığına dikkat çekerek bu küçük yazılımda açık lisansa sahip içeriği öne çıkartacak filtreler getirilebileceği ve böylece korsana destek veriyor algısı yerine açık kaynak yazılım ve GNU lisanslarına destek verildiği algısının oluşturulabileceğini söylüyor. Calle bu konuda yeni arama motorunun açık kaynak geliştiricilerin desteğine de açık olduğunu söylüyor.

Bu yeni aracın Ubuntu’da ön tanımlı olarak yer alması oldukça önemli zira bu yeni araç, bir meta arama motoru olan Dash’in içine gömülü. Dash, aslında DeviantART, SoundCloud ve Amazon gibi pek çok farklı kaynakta arama gerçekleştiren bir meta arama motoru ve bu özellikler sayesinde ISP düzeyinde engellemeler Ubuntu’da tarih olabilecek. Bu özellikle birlikte kullanıcı deneyiminin de diğer işletim sistemlerine kıyasla daha gelişmiş hale geleceği söyleniyor.
Kaynak:Türk İnternet

Share