Türkiye nin korsan yazılım gerçeği

korsan yazılım

korsan yazılım

“Korsan”ların yazılım sektörüne verdiği zararın 468 milyon dolara ulaştığı Türkiye’nin, korsan yazılım kullanımında ilk 25 ülke arasında yer aldığı bildirildi.

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, korsan yazılımın, yerel ekonomiler üzerinde bir tehdit unsuru  olmaya devam ettiğini belirterek, korsan yazılımla hemen her platformda  mücadelelerini sürdürdüklerini söyledi.

Kundakçı, International Data Corporation (IDC) tarafından her yıl  geleneksel olarak gerçekleştirilen Korsan Yazılım Araştırması’nın 2008 yılı  sonuçlarına göre, Türkiye’de korsan yazılım kullanımının 2007’ye göre 1 puan  azalarak, yüzde 65’ten 64’e gerilediğine işaret etti.

Bu gelişmeye rağmen, 2008 yılında korsan yazılım kullanımının Türk  yazılım sektörüne verdiği zararın, bir önceki yıla göre yüzde 27 artışla 468  milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Kundakçı, “Bu açıdan dünya ekonomisinde  kayıp yaşayan ilk 25 ülke arasındayız. Korsan yazılım kullanımı nedeniyle  katlanarak büyümeye devam eden bu zarar, 2004 yılında 182 milyon, 2007’de ise 365  milyon dolar olarak gerçekleşmişti” diye konuştu.

Kundakçı, IDC tarafından 110 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre,  2008 yılında korsan yazılım kullanımının, 57 ülkede gerilediğini, 16 ülkede ise  artış gösterdiğine dikkati çekerek, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerde  kullanılan kişisel bilgisayar sayısının hızla artmasına paralel olarak genel  olarak düşüş eğiliminde olan korsan yazılım kullanım oranının, dünya genelinde 3  puanlık artış göstererek yılı yüzde 41 ile tamamladığını bildirdi.

Korsan yazılım kullanımının, küresel ölçekte yazılım sektörüne olan  maliyetinin ise bir önceki yıla göre yüzde 11 artarak, 53 milyar doları geçtiğini  belirten Kundakçı, “Ekonomide büyük hasar yaratan, yabancı sermaye girişine ve  Türkiye’deki yatırımlara engel teşkil eden, Avrupa Birliği üyelik kriterlerinin  de ana maddelerden biri olan korsan kullanımının aşağı çekilmesi için kurumların  planlı ve kararlı hareket etmesi büyük önem taşıyor” dedi.

Kundakçı, tüm dünyada ekonomik belirsizliklerin yaşandığını ifade ederek,  şunları kaydetti: “Bu dönemde, korsan yazılım kullanan şirketler, kendi bilgi güvenliğini  tehlikeye atmakla kalmıyor, yasal açıdan büyük cezai yaptırımları da göze  alıyorlar. Ayrıca, korsan yazılım kullanımına devam edenler, kendi işlerine zarar  vermenin yanı sıra yerel ve küresel ekonomide büyük zararlara yol açıyor.”

Share