25 yıl ömürlü pil
Çok uzun yıllar size yardımcı olabilecekler
İzotopların nükleer ayrışmasından sağladığı enerjiyle çalışan piller, düşük seviyede akım üretebiliyor ve değiştirmeye gerek kalmadan uzun yıllar boyunca çalışabiliyor. ‘Betavoltaics’ adı verilen pillerin New York merkezli bir şirket olan Ithaca tarafından geliştirilen yeni versiyonu, güvenlik teknolojileri şirketi Lockheed Martin tarafından bir süredir test ediliyor.
Piller, askeri uçak ve füzelere dışarıdan bir müdahale olması durumunda sistemlerinde saklanan bilgilerin yok edilmesini ya da üsse uyarı sinyali gönderilmesini sağlayan elektrik devrelerinin güç ihtiyacını karşılıyor. Pillerin 25 yıl boyunca dayanması öngörülüyor. Mikroelektronik cihazlar için uzun ömürlü piller geliştiren Widetronix ise kalp pili gibi vücuda yerleştirilebilen medikal cihazlar konusunda tıbbi cihaz üreticileriyle işbirliği yapıyor.
Widetronix’in pilleri, enerji ihtiyaçlarını yüksek enerji elektronlarının içine trityum denilen hidrojen izotopunun ayrışmasıyla karşılıyor. Güneş enerjisiyle çalışan piller, güneş ışığındaki fotonları yakalamak için silikon gibi yarı iletkenleri kullanırken, betavoltaik piller izotopların nükleer ayrışması sırasında elektronlarda üretilen enerjiyi yakalamak için yarı iletkenleri kullanıyor. Uzmanlar bu pillerin çok güçlü olmadıklarını, telefon ya da dizüstünü çalıştırabilecek güce sahip bulunmadıklarını belirtiyorlar