40 dolara 14TB sabit disk

Veri depolama kaynakları sürekli kapasite artışına giderken, fiyatları da düşüyor.

40 dolara 14TB sabit disk

40 dolara 14TB sabit disk

Yeni yapılan bir araştırmaya göre eğer bu durum, bugünkü gibi devam edecek olursa 2020 yılında bizi dev kapasiteli ve çok ucuz sabit diskler bekliyor.

Profesör Mark Kryder ve Chan Soo Kim’in birlikte yürüttükleri araştırmaya göre yeni veri depolama sistemlerinden hiç biri 2020 yılına kadar standart sabit diskler ile yarışamayacak. Her ne kadar flash belleklerin maliyetleri düşük olsa da, 2020 yılına gelmeden kapasite sınırlarına ulaşacağı için sabit disklere rakip olması mümkün görünmüyor.

Bilim adamları 2020 yılına gelindiği 14TB’lık sabit disklerin yaklaşık 40 dolar gibi bir fiyata satılacağını ve alternatiflerin bu fiyata bu kapasiteyi sunmakta zorlanacaklarını iddia ediyorlar. HDD’nin en büyük iki alternatifi olarak ise PCRAM ve STTRAM gösterilse de araştırmacılara göre her ikisinin de farklı dezavantajları bulunuyor. PCRAM oldukça etkili olsa da çok fazla enerji tüketiyor olması en büyük sorunu. STTRAM ise bu konuda PCRAM’e göre daha avantajlı olsa da çok büyük verilerle çalışmak için yetersiz olması onun da HDD karşısında daha zayıf bir alternatif olmasına neden oluyor.

Share