Amerika Harddisklere casus yerleştirmiş!

ABD Ulusal Güvenlik Servisi’nin (NSA), sabit disklere gizli casus yazılımlar yerleştirdiği ortaya çıktı.

Aralarında Western Digital, Seagate ve Toshiba gibi milyonlarca kişinin ürünlerini kullandığı şirketlere ait sabit disklerde yer alan yazılımları Kaspersky Lab ortaya çıkarttı. NSA, bu yazılımlar sayesinde kullanıcıları gizlice dinlediği anlaşıldı.

Kaspersky, 30 ülkeden kişisel bilgisayarlara bu casus yazılımlardan bir ya da daha fazlasının bulaştığını tespit etti. Bu kullanıcılar çoğunlukla İran, Rusya, Pakistan, Afganistan, Çin, Mali, Suriye, Yemen ve Cezayir’den.

Virüsün hedefleri arasında devlet ve ordu kurumları, telekomünikasyon şirketleri, bankalar, enerji şirketleri, nükleer araştırmacılar, medya ve İslamcı aktivistler bulunuyor.
hdd-spy-nsa

Kaspersky, virüsün arkasındaki ülkenin ismini vermedi. Ancak virüsün, daha önce İran’ın uranyum zenginleştirme tesislerine yönelik kurgulanan Stuxnet ile yakından ilgili olduğu belirtildi. Stuxnet, NSA tarafından hazırlanan bir siber savaş aracıydı.

ESKİ NSA ÇALIŞANI DOĞRULADI

Reuters’e konuşan eski bir NSA çalışanı, Kaspersky’nin analizinin doğru olduğunu ve istihbarat teşkilatında çalışanların bu casus yazılımlara Stuxnet kadar değer verdiğini söyledi.

Bir başka eski istihbaratçı da, NSA’in sabit disklerdeki casus yazılımları gizleyen bir program geliştirdiğini doğruladı.

Kaspersky, ulaştığı sonuçların teknik ayrıntılarını da yayımladı. Bu sayede, virüsten etkilenen kurumlar, izi 2001 yılına kadar sürülebilen casus programları tespit edebilecek.

Share