Bilgisayar satışları dibe vurdu!

Bilgisayar satışlarının tarihin en büyük düşüşünü yaşadığı ortaya çıktı.

Bilgisayar satışlarının 2015’in dördüncü çeyreğinde şimdiye kadarki en büyük düşüşlerden birini yaşadığı anlaşıldı. IDC’ye göre dünya çapındaki PC sevkiyatı, dördüncü çeyrekte 71,9 milyon birime ulaştı – bu, 2014’ün son çeyreğine göre yüzde 10,6 gerileme anlamına geliyor.

Bilgisayar satışları hiç bu kadar düşmemişti

Bundan bir önceki (yıldan-yıla) büyük düşüş, yüzde 9,8 ile 2013’te yaşanmıştı. Toplam PC satışlarının 2008’den bu yana ilk kez 300 milyonun altına düştüğü görünüyor. Bu düşüşün PC sektörünün üzerindeki birden fazla baskıdan dolayı oluştuğu biliniyor.

PC satışlarının düşmesine yol açan nedenler arasında daha güçlü telefon ve tabletlerin ortaya çıkması, işletim sistemlerindeki gelişmeler, Windows XP‘nin destek süresinin Nisan 2014’te dolması ve aynı sene PC’lerde yapılan indirimler var. Windows 10’un ücretsiz bir güncelleme olarak sunulması, çoğu kullanıcının mevcut bilgisayarını kullanmaya devam etmesini sağladı ve bu nedenle satışlara katkıda bulunmayan bir başka faktör oldu. Bilgisayar donanımlarının eskisinden daha uzun dayanması ve yükseltmeye daha nadir ihtiyaç duyması, PC satışlarının azalmasının en basit nedenleri arasında.

Bununla birlikte 2’si 1 arada PC’lerin geleceğinin parlak görünmesi. IDC’nin verileri bu bilgisayarları içerseydi dördüncü çeyrekteki büyüme yüzde 6 civarında yükselecek, toplam veriler yüzde 3’e yakın artacaktı. 2’si 1 arada dönüşebilir PC’lerin 2016’da daha da büyük bir etki oluşturması bekleniyor.

PC üreticilerine tek tek baktığımızda ise Lenovo’nun yüzde 21,4 ile liderliğini sürdürdüğünü görüyoruz (geçen seneki pazar payı yüzde 20 idi). PC satışlarında HP yüzde 19,9 ile ikinci sırada yer alırken Dell, yüzde 14,1 ile üçüncü sırada yer aldı. Asus ve Apple ise 7,9 pazar payıyla dördüncü sırayı paylaştılar.

Share