Çin’in süper bilgisayarı Dünya’nın en iyisi!

Dünya üzerindeki süper bilgisayarlar için hazırlanan TOP500 listesinde şampiyon değişmedi. Ama önemli bir değişim de gözden kaçmadı!

Çin’in Sunway TaihuLight ve Tianhe-2 süper bilgisayarları, TOP500 süper bilgisayar listesindeki birinci ve ikinci sıralarını korudular. Üçüncü sırada ise İsviçreli bir makine onları izliyor. 20 yılda ilk kez, Amerika ilk üçün dışına itildi ve dördüncü sıraya düştü.

Sunway TaihuLight, Çin’in Guangzhou şehrindeki Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi tarafından tasarlanmış ve üretilmişti. 93 petaflop’luk Linpack performansıyla açık ara farkla dünyadaki en güçlü bilgisayar ünvanını almıştı. Makinenin, 10 milyondan fazla çekirdeği bulunuyor ve çalışmak için 15 bin kW’nin üzerinde enerji kullanıyor. İkinci sıradaki Tianhe-2 ise 33 petaflop Linpack performansına sahip.

En hızlı süper bilgisayarlar listesi her sene Haziran ve Kasım’da yenileniyor. Bu liste süper bilgisayarların tarihteki performansını izlemeyi ve teknolojinin geleceğini tahmin etmeyi hedefliyor.

Kasım ayında, Japonya’nın süper bilgisayar listesinde zirveyi hedefleyeceğini duymuştuk. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı, ABCI veya AI Bridging Cloud Infrastructure denen bir süper bilgisayar geliştirmek için 173 milyon dolar harcamayı planlıyordu. Ülke, Linpack testinde 130 petaflop skor elde ederek Çin’i geride bırakmayı umuyor.

Share