Cips ambalajından ortam sesiniz dinlenebilir!

ABD’li araştırmacılar, videosu çekilen nesnelerin hareketlerini bir dakika boyunca analiz ederek ses dalgalarını yeniden oluşturmalarını sağlayan algoritma geliştirdi.

Yüksek hızlı kameralarla çekilen görüntülerden ses elde edildi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Microsoft ve Adobe mühendisleri, görsel bilgiden ses oluşturmalarını sağlayan algoritma geliştirdi. Yapılan deneylerde, 5 metre öteden ses geçirmez cam ile fotoğraflanan cips ambalajından çıkan titreşimler, anlaşılabilir sese dönüştürüldü.

Yapılan diğer deneylerde alüminyum folyo, su dolu bir bardağın yüzeyi ve bitkilerin yapraklarından kullanılabilir ses elde edildi. Araştırmada elde edilen sonuçlar bilgisayar grafikleri konferansı Siggraph’ta sunulacak.

ortam-dinlemesi-cips

MIT News sitesine açıklama yapan MIT Bilgisayar Mühendisi Abe Davis, “Ses bir nesneye çarptığı zaman nesne üzerinde titreşim yaratır… Titreşim hareketi, göze neredeyse görünmez olan ve algılanması çok zor bir görsel sinyal oluşturur. İnsanlar orada bir bilgi olduğunu fark etmez bile” ifadesini kullandı.

Videodan ses oluşturmak için video örneklerinin frekansının (saniyede yakalanan görüntü sayısı) ses sinyali frekansından yüksek olması gerekiyor. Bazı deneylerde araştırmacılar yüksek hızlı kamera kullanarak, saniyede 2000 ile 6000 görüntü yakalamayı başardı.

Konuşmalarınızı titreşimlerden oluşturacaklar

Araştırmacılar birçoğu standart 60 fps (saniye başına kare) çekim özelliği bulunan akıllı telefonlarla çekilen videolarla bile yüksek frekanslı titreşimlerden bilgi elde etmeyi başardı.

Akıllı kamera videolarından elde edilen seslerin, yüksek hızlı bir kamera kadar olmasa da anlaşılabilir olduğu ve bir odadaki konuşmaların anlaşılabileceği ifade edildi. Akustik özelliklerin analiz edilerek, konuşan kişilerin kimlik tespitinin de yapılabileceği ifade edildi.

Davis “Nesnelerden sesleri elde ediyoruz… Bu sayede, nesnenin etrafında olan bitenler hakkında birçok bilgi toplayabiliyoruz. Aynı zamanda, farklı nesnelerin sese farklı tepki vermesi sayesinde, nesneler hakkında da bilgi elde edebiliyoruz” dedi.

Davis ileride gerçekleştirecekleri deneylerde farklı materyal ve yapıya sahip olan nesnelerin, kısa ses dalgalarına verecekleri görülebilir tepkileri ölçeceklerini belirtti. Davis nesnelerin mekanik özelliklerinin de detaylı analiz edilebildiği, hatta videoya çekilen nesnelerin hareketlerini mikrometrenin 10’da 1’i kadar tespit edebildiklerini ifade etti.

Kaynak: Al Jazeera

Share