Eğilip bükülebilen flaş bellek
Science dergisinin son sayısında yer alan habere göre, araştırmacılar dünyanın ilk esnek ve organik flaş bellek cihazını geliştirmeyi başardılar.
Bu gelişme, bu tür belleklerin kağıt ekranlarla birlikte kullanılabileceği göz önüne alındığında ve kağıt ekranların bükülebilirlik özelliğine uyumlu olacakları düşünüldüğünde daha da önem kazanıyor.
Bugüne kadar, güneş hücrelerinin, LED’lerin ve sayısal devrelerin üretiminde kullanılan organik yarıiletkenler, esnek plastikten cihazlar imal edilmesini sağlıyordu.
Üretiminde organik transistörlerin kullanıldığı yeni geliştirilen ince ve esnek flaş bellekte parmak izi görüntüleri gibi görsel dosyaları uzun süreler boyunca saklanabiliyor. Cihaz, elektrik bağlantısı kesildiğinde de çalışabiliyor. ‘RAM’ olarak bilinen ve güç bağlantısı kesildiğinde hafızasındaki bilgileri ‘unutan’ bellek tipinden farklı olarak, bu bellekler harici bir güce ihtiyaç duymuyor ve ‘unutmadan’ çalışabiliyor. Uzmanlar, daha ince ve daha esnek flaş bellek yongalarının geliştirilmesinin, güçlü dahili hafızaya sahip ve taşınabilirliği artırılmış ürünlerin üretilmesi gibi, elektronik cihaz endüstrisinde heyecan verici yeni gelişmelerin de önünü açabileceğini belirtiyorlar.