Güneşle enerjisiyle çalışan işlemci

Intel’in ortaya çıkardığı bu prototip işlemci, küçücük bir güneş paneliyle harikalar yaratıyor.

Güneş enerjisiyle çalışan işlemci

Güneş enerjisiyle çalışan işlemci

Sadece bir posta pulu büyüklüğünde güneş panelinden sağladığı enerjiyle çalışan bir işlemci, Intel tarafından meydana getirildi. Tanımda sadece küçük bir güneş panelinden enerjisini alan işlemcide Quake’in oynanabildiği gösterildi.

Claremont kod adlı Pentium sınıfı işlemci, 10mW’dan düşük güçte çalışabiliyor, Linux ve Windows’u çalıştırabiliyor. Güç tasarrufu, transistörleri eşik seviyesine çok yakın bir enerjiyle çalıştırmaktan geçiyor. Eşik seviyesi, transistörün etkin hale geldiği voltaj anlamına geliyor ve günümüzün işlemcileri, performans için eşik seviyesinin birkaç kat üstündeki voltajlarda çalışıyorlar.

Claremont prototipi ise işlemciyi eşik seviyesine yakın bir enerjiyle çalıştırarak 5 kat enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Bunun sadece bir teknoloji tanıtımı olduğunu düşündüğümüzde, ürünün en baştan enerji tasarrufu amaçlı üretildiğinde verimlilik, daha büyük bir oranda artabilir.

Şu anda bu işlemcilerin üretimi gibi bir plan mevcut değil, ancak zamanla düşük enerjiyle çalışan işlemcilerin ortaya çıkması kaçınılmaz.

Share