Intel geçmişten kurtulamıyor

Intel geçmişten kurtulamıyor

Intel, geçmişten kolay kolay kurtulamayacak gibi görünüyor… İşte bu iddiamızın nedeni…

Intel 2010’un ilk çeyreğinde beklediği satış miktarı ve geliştirmeleri açıklarken güncel soketlerin yaygınlığına dair ilginç detayları da dile getirdi.

Açıklamalara göre şu an Intel CPU sahibi olan kullanıcıların yüzde 77’si soket 775 tabanlı bir anakart kullanıyor. Neredeyse tüm Core-2 serisi bu yonga setine uyuyor; keza Core-2 işlemcilerin yaygınlığı da hat safhada. Intel’in hesaplamalarına (yahut dileklerine) göre 2010’un sonuna kadar bu sayı yüzde 50’ye düşecek. Core-2 serisi, birçok üst seviye (Nehalem), orta seviye (Lynnfield) ve giriş seviyesi (Clarkdale) Core iX işlemcinin çıkmasıyla miladını doldurdu.

Soket 1156 ise Intel pazarının yaklaşık yüzde 18’ine hükmediyor; senenin sonuna kadar bu sayısının yüzde 44’e çıkması bekleniyor. Lynnfield ve Clarkdale serisi soket 1156’yı baz alıyor. Üçüncü sırada yüzde 5 ile Atom platformu var. Intel 2010’un dördüncü çeyreğinde bu piyasada yüzde 7’ye ulaşmayı hedefliyor.

Son sırada ise soket 1366, yani Intel’in üst seviye platformu (Nehalem, Core i7) yer alıyor. Intel’in hesaplamalarına göre soket 1366 sadece yüzde 1 pazar payına sahip. Yonga devi bu sene içerisinde soket 1366 için ilk altı çekirdekli işlemcileri sunsa da analistler pazar payının artacağını sanmıyor.

Share