LCD’de dışa bağımlı olmaktan kurtulduk

Türkiye, 6-7 yıl öncesine kadar Avrupa’nın en önemli televizyon üreticilerinden biriyken, tüplü televizyonların yerini LCD ve plazmaların almasıyla söz konusu pazar payını kaybetti.

Üretim tesislerini yeni teknolojiye adapte eden üreticilerin en önemli sıkıntısı ise tek başına neredeyse maliyetin yüzde 70’ini oluşturan TV’ler için panelin Türkiye’de üretilememesiydi. Dünyanın sayılı panel üreticileri arasında yer alan Samsung, LG, Philips gibi firmalar panel üretimlerini öncelikle kendi ürünlerine yönelik gerçekleştiriyor, kalan üretimi pazara yüksek fiyattan sunuyordu. Yüksek fiyata panel almak zorunda kalan yerli üreticiler ise doğal olarak uluslararası pazarlarda rekabet avantajını kaybetti o günlerde. Ancak dengeler son birkaç yıldır yeniden yerli üreticilerin lehine dönmeye başladı. Bloomberg Businessweek Türkiye dergisinde yer alan habere göre, dışarıdan ithal ettiği modüllerle Avrupa LCD TV pazarında yüzde 15 pazar payıyla üçüncü sırada yer almayı başaran Vestel, modül yerli üreticiler için en önemli sorun olan panel üretimini de aşmış gibi görünüyor. Zira şirket, LCD’nin en önemli yapı taşlarından biri olan likit (akışkan) kristal modül üretimine başladı. Söz konusu teknoloji için bugüne kadar 50 milyon dolarlık yatırım yapan Vestel, bunun için tüm imkânlarını seferber etmiş durumda. Şirket, modül üretimi sayesinde yerli ve yabancı rakiplerine karşı elini iyice güçlendirdi. Vestel’in hedefi ise Avrupa’da olduğu gibi dünyada da ilk üç arasında yer alabilmek. Vestel, geçen yıl ise aylık 100 bin adet olan üretimini 2010’da 300 bin adede çıkardı. Modül üretiminin elektronik sektöründeki stratejik önemini anlamak için geçmişe göz atmak gerekli.

Vestel Lcd Tv

Vestel Lcd Tv

Önümüzdeki aylarda 3 boyutlu TV’leri de piyasaya çıkarmaya hazırlanan Vestel, panel üretimi yapılamadığı için kaybedilen rekabet avantajını modül üretimi sayesinde tekrar kazanarak sektördeki dengeleri değiştirmeye aday. Bunun işaretlerini rakamlar da veriyor. 2009’da LCD TV ihracat rakamını bir önceki yıla göre yüzde 62 artıran şirket, 6 milyon adet LCD TV sattı. Böylece yüzde 15 pazar payıyla Samsung ve LG’nin ardından Avrupa’da pazarın üçüncü büyük oyuncusu oldu. 2010’da LCD satış rakamının 8,5 milyon adede çıkarılması hedefleniyor. Vestel Şirketler Grubu Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Levent Hatay, “Modülde kimsenin yapamadığı bir üretim yapıyoruz ve dünya devleriyle çalışıyoruz. Modül tarafında ciromuz çok hızlı büyüyor. Bir yıldır üretim yapıyoruz ama artık belli bir noktaya geldik. Yakında tüm ayrıntıları açıklayacağız.” diyor. Modül yatırımının Vestel’e sağladığı en büyük avantaj, üretim maliyetlerinin düşmesi. Vestel’in Avrupa’nın ikinci modül üretim tesisine sahip olması da şirketin gelirlerine olumlu yansıyor. 2010 yılında 400 milyon dolara yakın bir modül ihracatı yapılması hedefleniyor. Teknoloji firması Vestel’in 2009 LCD TV ihracatı 6 milyon adet, 2010 LCD TV ihracat hedefi ise 8,5 milyon adet.

Share