Samsung AMD’yi alıyor mu?

Bir zamanların Intel’e kafa tutan ve hatta intel’den daha hızlı işlemciler sunabilen AMD(Advanced Micro Devices) artık çok gerilere düşmüş ve pazar payı iyice azalmıştı.

Bundan ötürü rekabet azalmış ve Intel işlemci fiyatları yüksek tutulur olmuştu. Yeni tanıtılan işlemcilerin sayısı azaldı ve tanıtılsa bile dâhili GPU ile ilgili ilerlemeler öne çıkar olmuştu.

AMD’nin 2006’da hisseleri 40 dolar seviyesindeydi ama artık 2.64 dolar civarında dolaşıyor yani firmanın CPU ve GPU satışlarının beklenen değerde olmadığı açıkça görüldü.
samsung-amd-satis

Kapsamlı bir ArGe ekibine sahip olan AMD’nin Apple gibi diğer firmalar tarafından alınabileceğine dair iddialar bile ortaya atılmıştı.

Ardından mobil işlemci devlerinden Mediatek ile ilgileniyor denilmişti. Son olarak Samsung‘un AMD’ye göz koyduğu iddia edildi. Elbette bu bir dedikodu; ama Samsung böyle bir adım atacak güce de sahip.

Ayrıca araştırma ve bilgi birikimi konularında ciddi kazanım elde edilebilir. 14nm ile üretilen son nesil Exynos mobil işlemciler beklentileri karşıladı ve Qualcomm’a veda edildi ama hala ARM mimarisiyle sınırlı kalındı.

AMD alınırsa hem x86 CPU hem GPU alanlarında ciddi birikim ve patentler eline geçebilir. Diğer yandan Samsung‘un bunlara ne derece ihtiyacı var merak konusu çünkü PC alanı yerine mobil cihazlardan daha fazla kazanç elde ediliyor.

Share