Vestel’den İnsansız Hava Aracı ‘KARAYEL’

Türkiye teknoloji devi şirketi Vestel, Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) için insansız hava aracını(İHA) geliştirdiğini bildirdi.

vestel-karayel-1

Vestel Savunma Sanayii, Karayel İnsansız Hava Aracı ile bir ilki daha gerçekleştirdi. Karayel en önemli aşama olan “faydalı yük” ile test uçuşunu da başarı ile tamamlayarak kullanıma ve TSK envanterine girmeye hazır ilk taktik İHA olarak Türk Savunma ve Havacılık Sanayii’nin gururu oldu.
vestel-karayel-2

Vestel Savunma Sanayii tarafından tamamen özgün olarak milli kaynaklarla geliştirilen yerli taktik insansız hava aracı olan Karayel, asıl amacı olan keşif ve gözetleme kabiliyetini yerine getirmesini sağlayan faydalı yükü(kamera); elektro optik kamerasıyla ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Uçağa entegrasyon ve mühendislik çalışmaları da tamamlanan 51 kg’lık kamerasıyla eksiksiz bir performans sergileyen Karayel, teslimat öncesi kullanıma hazır olduğunu ispatladı.
vestel-karayel-3

Karayel Kamera Sistemi (Faydalı yük) Özellikleri

Havadan keşif ve gözetleme yapmak amacıyla taşıdığı kamera sistemi ile hedef tespit etme ve üzerindeki işaretleyici sistemler ile lazer güdümlü mühimmata yol gösterebilme kabiliyetine sahiptir.

KARAYEL Sistemi havadan gözlem yapmak amacıyla, güncel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde VESTEL tarafından tasarlanmış ve üretilmiş bir hava aracıdır. İçerisinde herhangi bir pilot bulunmadan, kendisine verilen görevi tamamen kendi başına gerçekleştirme özelliğine sahiptir. Sistemin kritik bileşenlerinden olan uçak ve aviyonikler tamamen VESTEL tarafından geliştirilmektedir.
vestel-karayel-insansiz-hava-araci

Karayel İnsansız Hava Aracı Sistemi 2007 yılında geliştirilmiş ve 2009 yılında test uçuşlarına başlamış bir keşif ve gözetleme sistemidir. Üzerinde taşıdığı kamera sistemleri ile bir hedefi tespit etme ve üzerindeki işaretleyici sistemler ile lazer güdümlü mühimmata yol gösterebilme kabiliyetine sahiptir. İniş, kalkış ve görev ile ilgili tüm uçuş profilini otonom olarak gerçekleştirmektedir. Sistemde uçağın tamamı ve otopilot sisteminin tamamı başta olmak üzere bir çok alt birim VESTEL tarafından tasarlanmakta ve üretilmektedir. Karayel Sistemi uçuş emniyeti açısından güvenilir bir sistem olarak geliştirilmiştir ve önümüzdeki yıllarda çıkacak havacılık düzenlemelerine uyumludur. Değiştirilebilir faydalı yükü ile askeri ve sivil uygulamalarda kullanılabilecektir.

 

Taşıdığı kamera sistemi, uçuş süresi ve görev irtifası arttırılmış şekilde Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilmektedir. 2013 yılı içerisinde 6 adet uçak envantere girerek görevlerini icra etmeye başlayacaktır.

 

İtki Sistemi
Motor 1×70 Hp Karşılıklı Silindir
Pervane 2 Palli, oynar hatveli, kompozit takviyeli ahşap
Ölçüler
Kanat Açıklığı 10,5 m
Toplam Uzunluk 6,5 m
Pervane 1,45 m çap
Ağırlıklar
Kalkış Ağırlığı 500 kg
Faydalı Yük 70 kg
Performans
Uçuş Hızı 60-80 knot
Havada Kalış Süresi > 20 saat
Görev İrtifası 22.500 ft
Veri Linki
Çalışma Prensibi LOS
Link Menzili > 150 km
Güç
Güç 2,5 kW
Seyrüsefer
Seyrüsefer Tam Otonom veya Manuel
Faydalı Yük
Faydalı Yük Renkli Gündüz KamerasıIR Gece KamerasıLazer Mesafe BulucuLazer İşaretleyici
Kalkış
Pist Tam Otonom veya Manuel
Fırlatıcı Tam Otonom veya Manuel
İniş
Pist Tam Otonom
Fırlatıcı Tam Otonom veya Yönlendirilebilir
Yapı
Malzeme Kompozit
Diğer
Buz önleme/giderme Buz giderme / ısıtma
Işıklandırma Çarpışma önleyici ve Seyrüsefer
Yer Kontrol İstasyonu Mobil Şeltır

 

Share