Yeni nesil grafik yongası DirectX 12’yi destekleyecek

Intel’in geliştirici konferansında tanıtılan yeni nesil Skylake işlemci ailesi oyun sevenleri sevindirecek.

Çünkü, 2015 yılında tanışacağımız Skylake, DirectX 12’yi destekliyor.

Intel, IDF’de DirectX 12’yi hem yazılımsal hem de donanımsal olarak destekleyen yeni grafik yongasını tanıttı. Burada sözü edilen yeni grafik yongası, 2015’de piyasada satılacak olan Skylake işlemci ailesindeki 8. Jenerasyon dahili grafik birimi.

intel-dx12

DirectX 12 bu yılın başında Microsoft tarafından tanıtılmıştı. Bu arayüz özellikle oyunlarda ciddi bir düzeltme ile birlikte gelmesiyle oldukça ilgi çekmişti. Daha doğrusu çoklu çekirdekli işlemcilerin oyunları daha efektif kullanılması ile ilgili düzeltmeler yapıldı. Elbette, yazılım olarak DX12’yi destekleyen çoklu çekirdekli grafik yongaları da bu değişimden faydalanacaklar.

AMD ve Nvidia cephesinde DX12’ye ilgi büyük. Bu üreticiler DirectX 12’yi benimsemiş durumda. Öyle ki yeni nesil kartlarda DirectX 12 logolarını kutulara koymaya başladılar bile. İşin aslı ise, bu iki üreticinin güncel ekran kartları, sürücü güncellemesi ile birlikte DirectX 12’yi yazılımsal olarak destekleyebiliyor olmaları. Donanımsal DX12 desteği ancak yeni nesil grafik yongaları ile birlikte gelecek.

Durum böyle olunca Intel, bu durumdan faydalanmaya çalışıyor.. Yapılan açıklamalara göre, 14 nm mimarili yeni nesil işlemciler donanımsal olarak DirectX 12 teknolojisini destekleyebilecekler. Hatta Tablet bilgisayarlar bile bu değişimden nasiplerini alacaklar.

Düşük Güç Tüketimi Yüksek Performans

IDF’de yapılan sunumda yeni nesil grafik yongası ile ilgili demolar da yapıldı. Mini ITX formatında yer alan bir Broadwell sisteminde, DirectX 12 sayesinde %60’lık bir görüntü tazeleme hızı artışı görüldü. Bununla birlikte özellikle düşük FPS değerlerinde güç durumu ciddi anlamda düştüğü gözlemlendi.

DX11 destekli Asteriods demosunda, yaklaşık 27 FPS’lik bir değer görülmesine karşın, aynı demo, DX12 teknolojisi ile yapıldığında FPS değeri yaklaşık 432e kadar çıktığı görüldü. Yeni nesil grafik yongaların en önemli avantajı, bir önceki ürün ailesinde işlemcilerin neden olduğu darboğaza girmemesi. Yapılan demolarda işlemci yükü ciddi anlamda azaldı. Güç tüketimi ise %30 luk bir fark yarattı.

Kaynak:Mynet

Share