Bu balina tam 10 milyon yıllık

10 milyon yaşındaki balina fosili ÇOMÜ’de sergilenecek.

Bu balina tam 10 milyon yıllık

Bu balina tam 10 milyon yıllık

ÇANAKKALE’nin Gelibolu ilçesinde iki yıl önce balıkçılar tarafından bulunan 10 milyon yaşındaki balina fosili, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Yer Bilimleri Müzesi’nde sergilenmeye başladı.

İki yıl önce Gelibolu’da, Saroz Körfezi Doğal Hayatı Koruma ve Amatör Olta Balıkçıları Yardımlaşma, Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Gürlen tarafından tesadüfen, 10 milyon yaşında olduğu tahmin edilen balenli (dişsiz) balina türüne ait fosil bulundu. İlk olarak ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Paleontolog Yrd. Doç. Dr. Sevinç Kapan Yeşilyurt’a teslim edilerek müze kayıtlarına geçirilen balina fosili daha sonra tanımlanmak üzere Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Araştırma Merkezi Doğa Tarihi Müzesi Müdürlüğü’ne gönderildi.

Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Paleontolog Prof. Dr. Tanju Kaya ve ekibi tarafından tanımlanan fosil örneğinin günümüzde yaşamayan, yaklaşık 8-10 milyon yıl öncesine ait ‘Cetotheriidae Ailesi’ne ait 6-8 metre boyutlarındaki balenli balina türüne ait bir fosil olduğu tespit edildi. Fosil, Ege Üniversitesi’ndeki incelemenin ardından ÇOMÜ Yer Bilimleri Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayten Çalık, “Çanakkale Boğazı’nın her iki yakasında 1960 yıllarında yapılan çalışmalar sırasında, Doğa Tarihi Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Fikret Ozansoy tarafından balina bulguları rapor edilmiş fakat, herhangi bir fosil örneğine rastlanmamıştı. Yer Bilimleri Müzesi’nde sergilenmeye başlayan ve balinanın yüzgeç kısmı olan kol kemiğine ait olduğu düşünülen balenli balina fosili örneği, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. ÇOMÜ Yer Bilimleri Müzesi’nde sergilenen çok sayıda değerli fosil, kayaç ve mineral örneklerine bir yenisini daha eklediğimiz için çok sevinçliyiz. Böylesine önemli bir tarihi bulgunun üniversitemizde sergilenmesinden dolayı çok mutluyum. Amacımız, Yer Bilimleri Müzesi’nin gelişen koleksiyonuyla fiziksel mekanı ve sanal müzesi ile dünya literatürüne katkı sunan örneklerin sergilendiği bir müze haline gelmesini sağlamak ve bu müzeyi ÇOMÜ’ye ve Çanakkale’ye bir değer olarak kazandırmak” dedi.

Kaynak:DHA

Share