Sandığınızdan daha zekiler

Current Biology’deki araştırmaya göre lepistesler öğrenme ve sayma yeteneğine sahip…

Çeşitli hayvan türlerinde beynin büyüklüğü ile ilgili bir araştırma yapan bilim adamları, lepistes gibi süs balıklarının sanılandan çok daha zeki olduğunu ortaya çıkardı.

Balıklar sanılandan zekiymiş

Balıklar sanılandan zekiymiş

“Current Biology” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre lepistesler (Poecilia reticulata), öğrenme ve sayma yeteneğine sahip.

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi araştırmacıları, lepistesleri beyin büyüklüğüne göre gruplara ayırdı ve beyni diğerlerinin beyninden yüzde 9 oranında daha büyük olan balıklardan bir grup oluşturdu.

Yapılan testlerde daha büyük beyne sahip dişi balıkların, daha küçük beyne sahip dişilere oranla çok daha fazla bilişsel gelişme gösterdiği belirlendi. Erkeklerde ise büyük beyinli olanlarla küçük beyinli olanlar arasında önemli bir fark bulunmadı.

Bilim adamları, büyük beyne ve bilişsel yeteneklere sahip olmanın lepisteslere pahalıya mal olduğunu da keşfetti.

Sindirim sisteminin, büyük beyne sahip dişilerde yüzde 8, büyük beyne sahip erkeklerde ise yüzde 20 oranında daha küçük olduğu belirlendi. Küçülen sindirim sisteminin, üreme sistemini de etkilediği ve dişinin beyni ne kadar büyükse yumurta sayısının da o kadar azaldığı ortaya çıkarıldı.

Share