Soğuk Haddelenmiş Yassı Çelik

Soğuk Haddelenmiş Yassı Çelik Ürünleri – Özellikleri

Günümüzde soğuk haddelenmiş yassı çelik ürünleri yaygın şekilde kullanılan ürünlerdir. Bu nedenle ürünlerin ne işe yaradığı ve özelliklerinin bilinmesi gerekir. Soğuk haddelenmiş yassı çelik ürünleri ve özellikleri ile ilgili tüm bilgiler;

Soğuk Haddelenmiş Çelik Ne Demek?

Demir ve Karbon’dan elde edilen çelik malzemenin kalınlık ve enini azaltmak için yapılan soğuk haddeleme işlemine tabi tutulmasıyla ortaya çıkan ürüne soğuk haddelenmiş çelik denir. Soğuk haddelemenin yapılmasından önce söz konusu çeliğin sıcak haddeleme yapılmış olması şarttır. Bu işlem yapılıp kristalleştirme aşaması tamamlandıktan sonra kristalleştirme sıcaklığından daha az sıcaklıkta yapılan haddeleme işlemi soğuk haddeleme olarak kabul edilir. Bu işlem sonucunda ortaya çıkan yassı çelik ürünler ise soğuk haddelenmiş ürünlerdir.

Soğuk haddelenmiş yassı çelikler dayanıklı olmaları ve şekillendirilme özelliklerinin bulunması sayesinde üretim sektörlerinde yoğun kullanım altındadırlar.

Soğuk Haddelenmiş Yassı Çelik Ürünleri Neler?

Çelik malzemenin soğuk haddeleme işleminden geçmesiyle ortaya çıkan ürünler sektörlerin ürün seçimini kolaylaştıracak çeşitliliğe sahiptir. Bu ürün çeşitlerini şöyle sıralamak mümkündür;

  • Tavlanmamış sac
  • Tavlanmış sac
  • Tavlanmış rulo
  • Tavlanmamış rulo
  • Sürekli tavlanmış sac
  • Yığın tavlanmış sac
  • Sürekli tavlanmış rulo
  • Yığın tavlanmış rulo

Soğuk haddeleme işlemi yapılırken ilk olarak çelik ürünler rulo halinde üretilirler. Sac şeklindeki ürünler ise rulodan kesilen ürünlerdir. Bu kesme işleminde sacın kalınlık ve en özellikleri ise değişiklik gösterir.

Soğuk Haddelenmiş Yassı Çelik Özellikleri Nelerdir?

Soğuk haddelenmiş olan yassı çelik ürünlerin en önemli özellikleri mukavemete karşı dayanıklı olmalarıdır. Bu sayede dayanıklı ürünlerin üretiminde kullanılabilirler. Bunun dışında 0.20-2.00 cm kalınlıklarında üretilirler. Bu sayede yüksek kalınlıklara sahip ürünlerden rahat kullanım sağlarlar.

Soğuk haddelenmiş yassı çelikler çekme işlemlerine karşı da dayanıklılık ve kalite standartlarına sahip ürünlerdir. Bu ürünler ayrıca iyi kaynak yapılabilir ürünlerdir. Bu sayede kaynak işlemlerinde rahatlıkla kullanılabilirler.

Soğuk haddeleme yapılarak üretilen tavlanmamış sac ürünler yüksek gerilim ve dayanıklılık gerektiren alanlarda kullanılırlar. Böylelikle tehlikenin bertaraf edilmesini kolaylaştırırlar.

Yassı çelik ürünleri firmalar tarafından farklı kalitelerde üretilirler. Bu kaliteler ise ürünün kullanacağı sektör ve işleme göre tercih edilir. Yassı çelik ürünlerdeki kalite standartları arasında ise SAE 1006, DC01, SAE 1008, DC03, DC05, SAE 1010, CS TB 1006 ve SAE 1016 gibi kalite standartları vardır.

Soğuk Haddelenmiş Yassı Çelik Ne İşe Yarar?

Rulo ve sac şeklinde üretilen soğuk haddelenmiş yassı çelikler üretim işlemlerinde ana malzeme olarak kullanılırlar. Bunun dışında yardımcı malzeme olarak kaynak yapmayı kolaylaştırırlar.

Soğuk haddelenmiş yassı çeliklerin şekil alabilme özelliği yüksek olduğundan farklı malzemelerin üretilmesine katkı sağlarlar. Ayrıca ürünlerin dayanıklılığını artırmak için ana malzeme olarak kullanılırlar.

Soğuk Haddelenmiş Yassı Çelik Nerelerde Kullanılır?

Soğuk haddeleme yapılan yassı çelik ürünlerin kullanım alanları geniş durumdadır. Bu ürünlerin kullanım alanlarını şöyle sıralamak mümkündür; Otomotiv, aydınlatma, beyaz eşya, havalandırma, filtre, yan sanayi, ofis eşyası, baca imalatı, ambalaj ve hidrolik sektörleri bulunuyor.

Share