Yenilenen Hepsiburada.com’un Tadını Çıkarın!

Birkaç gün önce, dizüstü bilgisayarımı yenilemeye karar verdiğimde tanıştım yeni hepsiburada.com tasarımı ile. Arama sonuçları içerisinde üst sıralarda çıktı, ben de göz aşinalığının verdiği güvenle tıkladım. Hepsiburada.com sitesinin yabancısı değilim, daha önce de defalarca kullandım ve pek çok ürün satın aldım. Ancak hem işte, hem de günlük yaşamda dizüstü bilgisayar kullanan biri olarak çok pratik bulmuyordum. Masaüstü bilgisayarlar ve onların büyük monitörleri için uygun bir tasarımdı bu ancak küçük ekranlı cihazlar üzerinde iç içe geçmiş ve boğucu bir görünüm sergiliyordu. Özellikle kategori menüleri kısmı büyük bir alanı kapladığından ve kalan alana da sayısız ürün sığdırılmaya çalışıldığından, kullanışlı bir tasarım olmadığı gibi, aradığınız ürüne hızlı bir şekilde ulaşmanız da mümkün olmuyordu.

hb

Bu nedenle, yeni tasarıma geçiş yaptığımda oldukça şaşırdığımı söyleyebilirim. (Yeni tasarıma geçmek ve denemek çok kolay, sitenin en üstündeki menüden bu seçeneği devreye sokabiliyorsunuz.) Hatırladığım hepsiburada.com olmasını bırakın, tamamen yepyeni bir site olmuş. İlk dikkatimi çeken, tüm öğelerin ekrana mükemmel bir şekilde yayılması oldu. Eskisi gibi sıkışık bir görüntü yoktu, nispeten küçük ekranlı (11.6 inç) bir ultrabook kullanmama rağmen, oldukça “ferah” bir görünüm söz konusuydu. Üstelik ürün resimleri, fontlar ve diğer simgeler eskiye kıyasen oldukça büyümüş olmasına rağmen yine de kullanım rahatlığı sağlayan boş alanlar mevcuttu. Ana sayfada yer alan ürün çeşitliliği ve sayısı, eski tasarım ile hemen hemen aynı. Buna rağmen, eskisinden daha sade görünüyor ve rahatlıkla gezilebiliyor. Kategori sayıları ve çeşitleri rafine edilmiş, bu nedenle eskiden olduğu gibi aradığınız ürünün bulunduğu kategoriye ulaşmak için birden fazla tıklama yapmak zorunda kalmıyorsunuz.

En çok hoşuma giden kısım da bu oldu aslında. Kategorilerin bulunduğu menü, sayıları azaltılarak sol taraftan üst tarafa taşınmış. Ayrıntı sevenler unutulmamış: Kategori düğmesinin üzerine gelip beklediğinizde, yine detaylı bir menü açılıyor. Ancak tasarımın güzelliği de burada, sadece siz istediğinizde açılıyor. Eski tasarımda isteseniz de istemeseniz de oradaydı o menüler, bu nedenle küçük ekranlarda kullanışlı durmuyordu. Küçük ekranlar deyip durduğumun farkındayım, ancak Türkiye’de web sitesinin mobil sürümüne önem veren firma sayısı çok az. Taşınabilir cihazlar kullanan biri olarak, bu husus benim için çok önemli. Nitekim hepsiburada.com’u, mobil tasarıma da önem verdiği için kutluyorum. Siteyi bırakın tabletleri, cep telefonları üzerinde bile görüntülemek çok kolay ve rahat. Kullandığınız ekran büyüklüğü ne olursa olsun, site bir şekilde kendini ona uydurmayı başarıyor. Boşta kalmış tek bir alan veya yanlış yerleştirilmiş tek bir düğme bile bulunmuyor. Eski ağır tasarımdan kurtularak, yüklenme hızı da artırılmış. Hız farkını özellikle cep telefonlarından giriş yaptığınızda fark edeceksiniz, EDGE türü bağlantılarda bile mükemmel bir performans sergiliyor.

Sayfa öğelerinin ekran büyüklüğüne göre kendini ayarlaması, yukarıda bahsettiğim simge ve font büyüklüğünün nedeni aslında. Yani hepsiburada.com teknik ekibi oturup tek tek bütün öğelerin boyutunu büyütmemiş, o öğeler ekranınıza tam olarak oturmak için kendiliğinden büyüyor veya küçülüyor. Bu tarz tasarımların güzelliği de bu zaten, aksi takdirde değiştirilmesi unutulmuş bir kısım muhakkak bulunur ve eninde sonunda sıkıntı yaratırdı. Bu yenilikçi tasarım tarzında ise böyle bir problem yaşanmıyor. Yanlış anlamadıysam, yeni tasarım hepsiburada.com’un tamamına yayılmış değil, sitenin bazı kısımları halen eski tasarımı kullanmaya devam ediyor. Mümkünse sitenin eski ve yeni hallerini yan yana getirebileceğiniz şekilde görüntüleyin, ne kadar ciddi bir değişiklik gerçekleştirildiğini görüp şaşıracaksınız. Herpsiburada.com, bundan sonra düzenli ziyaret edeceğim bir site olmayı başarmış.

Basın Bültenidir

Share