Liseli mucitlerden motorlu ‘el arabası’

Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde 3 meslek lisesi öğrencisi, el arabasına motor takarak, 45 kilometre hıza ulaşabilen ve 200 kilogram ağırlığa kadar yük taşıyabilen “El Mobil 54” adlı mini araç üretti.

el-mobil-54

Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojisi öğrencileri Ahmet Can Burcu, Alperen Çalışkan ve Fatih Oğuz Demir, inşaat işlerinde kullanılan el arabasını motorlu hale getiren proje hazırladı.

Öğrenciler, el arabasının kullanımını kolaylaştırmak amacıyla tasarladıkları mini araca “El Mobil 54” ismi verdi.

Hızı 45 kilometreye ulaşan ve 200 kilogram ağırlığa kadar yük taşıyabilen araç, yoğun ilgi görüyor.

Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojisi 11. sınıf öğrencisi Ahmet Can Burcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmenlerinin talebi üzerine proje hazırladıklarını söyledi.

Halkın kolayca kullanabileceği bir icat yapmak istediklerini aktaran Burcu, “Buradan yola çıktık ve ortaya böyle şirin bir araç çıktı. Üç arkadaş yaptık” ifadesini kullandı.

Burcu, aracın ilk önce malzemelerini aldıklarını, daha sonra montajını yaptıklarını belirterek, “Akü, beyin, gaz, fren, kablo, ışık, korna gibi cihazlar kullandık. Öğretmenlerimiz de desteğini hiç eksik etmediler. Onlara çok teşekkür ediyorum” dedi.

el-mobil-54-yandan

“Fuara geldiğimiz için hızını biraz düşürdük”

Motorlu el arabasının çok ilgi gördüğünü vurgulayan Burcu, şunları kaydetti:

“Fuara çıktık, orada çok yoğun ilgi gördü. Hepsine teşekkür ediyoruz. Projenin bu boyutlara geleceğini hiç tahmin etmiyorduk. Açıkçası bizi de çok şaşırttı. Cihazı kullandık, denedik. El arabasında sadece kaldırıp ittirme kuvveti uyguluyoruz, bunda sadece kaldırıyor, gaz elciği sayesinde hareket etmesini sağlıyoruz. Aracımıza ‘El Mobil 54’ ismini koyduk. Aracımız 150-200 kilogram ağırlığa dayanabiliyor, arkadaşlarımızla tespit ettik, 3 saatte şarj olabiliyor. Tahminimize göre 20 kilometre mesafe yol yapabiliyor. Hız olarak da 40-45 kilometreye kadar çıkabiliyor. Fuara geldiğimiz için ‘bir sakatlık olmasın’ diye hızını biraz düşürdük.”

Projeyi geliştireceklerini ve polislere uygun hale getireceklerini anlatan Burcu, “Polisler yürüyerek değil de bu cihazla devriye atabilirler. Bir projemiz daha var. Eğer olursa motorlu el arabasının yakıtını güneş enerjisinden sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Share