Mercedes Güneş enerjisi işine girdi!

Tesla’nın geçen ay tanıttığı Powerwall ürününe önemli bir rakip ortaya çıktı: Mercedes!

Tesla, ev ve işyerlerinde güneş enerjisi kullanımını pratik hale getiren Powerwall isimli bir “pil” buradaki yazımızda tanıtmıştı. Duvara asılabilen şık bir batarya takımı olan Powerwall sayesinde kullanıcılar güneş veya rüzgar enerjisinden elde ettikleri enerjiyi kolayca depolayabiliyor, dilerlerse şehir şebekesinden ucuz saatlerde enerji çekip depoladıktan sonra bunu pahalı saatlerde kullanabiliyorlardı.

mercedes-benz-energy-storage-battery

Şimdi Mercedes te benzer bir batarya ürünü hazırladığını duyurdu. Öncelikli olarak Avrupa’daki müşterilere ulaştırılması planlanan bataryaların uzun vadede Tesla gibi benzer ürünler geliştiren veya geliştirecek dünyadaki üreticilerle rekabet etmesi bekleniyor. Tesla Powerwall ürününü önce ABD’de yaygınlaştırdıktan sonra dünyaya da açılmayı planlıyordu. Bunun için de ABD’de çok büyük bir fabrika kuran Tesla, şimdilik siparişlere yetişemediğini ve fabrikayı büyütmeyi düşündüğünü açıklamıştı.

Mersedes’in ürettiği pillerin her biri 2.5kWh’lık enerji depolayabiliyor. Yani, 2500 Watt yakan bir cihazı 1 saat boyunca çalıştırabiliyor. Ancak bir evde 2500 Watt enerji yakan cihazlar çok nadir bulunuyor. Ancak elektrikli sobalar veya çok güçlü fritözler, elektrikli ocaklar, saatte 2000 W kadar elektrik tüketebiliyor. Normal kullanımda, 2.5 kWh’lık bir pil, dışardan enerji de akmaya devam ettiği sürece, arada küçük kesilmeler yaşansa bile bir evi hiç zorlanmadan sürekli elektrikle besleyebilecek kapasite… Ancak dileyen kullanıcılar, 8 pili yan yana bağlayarak 20 kWh’lık kapasite oluşturabiliyor. Bu da küçük çaplı bir fabrikanın ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Share