Parlayan yol çizgileri

Hollanda’da bir kara yolunda test aşamasında olan parlayan yol çizgileri oldukça ilgi çekici.

Trafiğe çıkan bütün araç kullanıcılarının birinci önceliği elbette ki güvenliktir. Gelişen otomobil teknolojileri ile birlikte araç içerisinde ve dışarısında bütün güvenlik önlemleri alınıyor ancak yinede istenmeyen kazalar gerçekleşiyor. Meydana gelen kazaların büyük çoğunluğu aracı kullanan kişilerin ihmallerinden kaynaklanıyor. Ancak araç dışı faktörlerde bir kazanın ortaya çıkmasında rol oynayabiliyor. Bu noktada Hollanda’da karşımıza çıkan yeni bir teknoloji sayesinde sürücüler özellikle geceleri yol çizgilerini çok daha net bir şekilde görebilecekler.

fosforlu-yol-cizgileri
Parlayan yol çizgileri ile kazalar ciddi oranda azaltılacak

Kaza oranlarını oldukça düşürmesi ön görülen bu sistemleri ortaya koyan kişi Daan Roosegaarde. Şuan için test aşamasında olan uygulamanın işleyişi şöyle ; hali hazırda bulunan yol çizgilere uygulanan özel kaplama boya sayesinde gün ışığında ışıkları depolayan yol çizgileri geceleri de fosforlu yani parlayan bir hal alıyor. Bu sayede sürücülerin daha net bir şekilde parlayan yol çizgileri görünecek ve daha güvenli bir şekilde yolculuk yapmasını sağlayacak.

Parlayan yol çizgileri özellikle virajlı yollarda trafik kazalarını önleyecek bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.

Parlayan yol çizgilerinin yanı sıra bir diğer akıllı yol sistemi ise hava durumuna göre yolda buzlanma olup olmadığını gösteren fosforlu kar işaretleri. Bu sistemin işleyişi ise şöyle eğer sıcaklık sıfırın altına düşerse yolda gizli olan kar şekilleri belirginleşiyor ve sürücüleri uyarıyor.

Şuan için yalnızca Hollanda’da bir kara yolunun 500 metrelik bir kısmında test edilen sistemin önümüzdeki günlerde yaygınlaşması bekleniyor.

Share