Penceresiz jet fikri ödül aldı

Teknoloji geliştikçe havacılıkta da fütüristik fikirler yavaş yavaş uygulanabilir hale geliyor, bu jet uçağı konsepti de onlardan biri.

Technicon Design firması çeşitli sektörler için endüstriyel tasarım yapan bir şirket ve bu sektörlerin arasında havacılık da bulunuyor. Paris kökenli firma bu alandaki başarısını, son fikirleri olan “IXION Penceresiz Jet Uçağı Konsepti” ile pekiştirmiş. Firma bu konsept çalışma ile “2014 International Yacht & Aviation Awards” yarışmasında tasarım birincilik ödülü kazanmış.

Bu konseptin dayandığı nokta, günümüzdeki varolan ürünlerden farklı, daha yaratıcı, hatta fütüristik bir yaklaşım ile yola çıkıp, üzerinde tartışılabilecek ve uygun koşullar gerçekleşirse imal edilebilecek bir tasarım ortaya koymak. Technicon’un Tasarım Direktörü Gareth Davies, IXION jet için fikrin böyle doğduğunu anlatıyor.

penceresiz-jet

Davies tasarım ekibini sıradışı düşünmeye teşvik etmiş. En baştaki eskiz çizimlerinden başlayarak, tasarımcıların neyi dış ve iç mekanda farklı ne yapabileceklerini düşünmelerini istemiş. Sonuçta ortaya günümüz veya yakın gelecek teknolojileri ile inşa edilebilecek, pencereleri olmayan ve içi tamamen özel ekranlarla kaplı bu jet uçağı fikri çıkmış.

GÖKYÜZÜ GÖRÜNTÜLERİ KAYDEDİLECEK

IXION jetin iç duvarları ve tavanı, esnek ve eğimli uzun ekranlara sahip olacak. Bu uygulamanın en basit kullanımı, uçağın dışındaki gökyüzü görüntüsünün kameralarla kaydedilip, kabindeki ekranlara verilmesi. Böylece pencere olmamasına rağmen ferah ve hatta biraz ürkütücü bile olabilecek bir görüntü meydana geliyor.

Ama bir kez bu konsept uygulandıktan sonra nasıl kullanılacağı tamamen hayal gücüne kalmış. Ekranlara özel dış alan görüntüleri verilmesinin dışında, özel bir parallax ekran teknolojisi ile katmanlar halinde ekranlar mümkün olabilir ve her yolcunun kendi sanal video veya çalışma ekranı oluşturulabilir.

Kaynak:Gerçek Gündem

Share