Üniversiteden hijyenik musluk

Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ), musluğa el değdirmeden sıcak ve soğuk su ayarı yapılmasını sağlayan mekanizma geliştirildi.

AÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Canpolat, üniversitenin teknokentinde 5 yıldır üzerinde çalıştığı projeyle el değmeden sıcak-soğuk su ayarı yapabilen elektronik musluk üretti. Prof. Dr. Canpolat, üç kişilik ekiple 5 yıl önce çalışmaya başladıkları elektronik musluğun üretim aşamasına geldiğini, patent çalışmalarının da tamamlandığını açıkladı. Prof. Dr. Canpolat, bu icatla amaçlananın toplu kullanım alanlarından bulaşan hastalıkların önüne geçmek ve hijyen şartlarının tam oluşmasına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

hijyenik-musluk

ELEKTRONİK DÜZENEK VE SENSÖRLER

Elektronik musluğun çalışma düzeneği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Canpolat şunları söyledi:

“Bilindiği gibi elektronik musluklar, kullanılırken el değmeden suyun akmasını sağlıyor. Ancak sıcak- soğuk su ayarı yapılamıyor ve elinizi musluğa değdiğiniz anda hijyenlik bozulmuş oluyor. Biz bu çalışmamızla, el değmeden musluğa sıcak- soğuk oranının değiştirilebildiği bir elektronik düzenek yerleştirdik ve elektronik musluğu daha da hijyen şartlarda kullanılabilir hale getirdik.”

Elektronik musluğun sağ ve sol yanında sensörler ve LED’ler olduğunu belirten Prof. Dr. Canpolat, elin sensörün üzerine getirilip sağ ve sola tutulmasıyla sıcak- soğuk ayarının yapılabildiğini anlattı.

HALK SAĞLIĞI İÇİN

Projenin amacı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Murat Canpolat, şunları dile getirdi:,

 

hijyenik-otomatik-musluk

“Bu çalışmanın amacı, toplu kullanım alanlarında hastalıkların yayılmasını önlemektir. Özellikle hastaneler, okullar, havalimanları, alışveriş merkezlerindeki tuvaletler, kamuya açık tuvaletlerdeki musluklara el değmeden kullanımı sağlamaktır. Bu nedenle buluşumuz olan elektronik sıcak- soğuk musluğun bu gibi kamuya açık yerlerdeki kullanılma potansiyeli olduğunu ve halk sağlığına faydası olacağını düşünmekteyiz.”
Kaynak:DHA

Share