Internet Explorer’ı bırakın uyarısı

Alman hükümeti, vatandaşlarına Microsoft’un popüler web tarayıcısı Internet Explorer’ı kullanmamaları yönünde uyarıda bulundu. Microsoft ise bu açıklamanın ardından Internet Explorer’ın son sürümünde herhangi bir problemin bulunmadığını duyurdu.

Internet Explorer'ı bırakın uyarısı

Almanya Federal Bilgi Teknolojileri Güvenliği Birimi’nden yapılan açıklamada, Google’ın sistemlerinin Internet Explorer’daki bir açık yüzünden kırıldığı belirtilirken, yazılım devi Microsoft’un da Internet Explorer’daki bu açığı doğruladığı hatırlatıldı ve Almanya’daki kullanıcıların Internet Explorer dışında bir başka web tarayıcıyı kullanmaları yönünde telkinde bulunuldu.

Bu açıklamanın ardından Microsoft ise Internet Explorer’daki açığın o kadar da ciddi boyutlarda olmadığını ifade ederken, Internet Explorer’da bulunan gelişmiş güvenlik ayarlarının kullanıcıları internet üzerinden gelebilecek olası tehditlerden koruyabileceğine vurgu yaptı.

Ancak Microsoft’un bu açıklamasını tatmin edici bulmayan Alman otoriteleri, Internet Explorer’ın yeteri kadar güvenilir olmadığında hem fikir. Microsoft uzmanları ise, Google’ı da yakan söz konusu açığın Internet Explorer’daki güvenlik ayarlarına girerek güvenlik bölgesini “High” yani “Yüksek” konuma getirilmesiyle bertaraf edilebileceğini, ancak buna rağmen bu ayarla birlikte birçok web adresinin de görüntülenmesinin engellenebileceğini dile getirdi.
Söz konusu açığın Internet Explorer’ın en yeni sürümlerinde daha az görüldüğünü açıklayan Microsoft yetkilileri, konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünün altını çizdi.

Google sistemleri nasıl saldırıya uğradı

Google sistemleri nasıl saldırıya uğradı

Siber saldırı sonrası Perşembe günü bir açıklama yapan yazılım devi, Internet Explorer’da bulunan bir açığın hacker’ların virüs bulaşan bilgisayarları uzaktan kontrol edebilmesine yardımcı olduğunu duyurdu. Google ise bu saldırının ardından Çin’den “gerekirse çekilebileceğini” ifade etmişti.

Sonuç olarak Internet Explorer üzerinde seyreden bu tartışma bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Ancak şunu belirtmekte de sonsuz fayda var: Internet Explorer’ı bir yana bırakacak olursak, söz konusu hangi web tarayıcı olursa olsun (Firefox veya herhangi biri) güvenlik açığı hemen hepsinde (özellikle popüler uygulamalarda) hacker’larca bulunabiliyor. Ancak yazılım geliştiricileri sık sık güncelleme yayınlayarak açıklarını fark eden hacker’ların bu oyununu bozmaya çalışıyor.

Bu nedenle Internet Explorer’dan tamamen vazgeçmek gibi bir tutumun takınılması doğru değil ve yayınlanan güncelleştirmelerle birlikte bu sorun da ortadan kalkacaktır, tıpkı daha önceki vakalarda olduğu gibi… Zaten Microsoft Türkiye’den bu konuda yapılan yazılı açıklamada da söz konusu açığın eski Internet Explorer sürümlerinde görüldüğü ve kullanıcıların tarayıcılarını Internet Explorer’ın 8. sürümüne yükseltmeleri önerildi.

Share