Avrupa’da en ucuz ADSL Türkiye’de

Avrupada en ucuz ADSL Türkiyede

Avrupa'da en ucuz ADSL Türkiye'de

Avrupa’daki sabit ücret dahil en ucuz DSL tarifelerine bakıldığında, İspanya aylık 40 avro ile Avrupa’nın en pahalı internetini kullandırıyor. Türkiye ise aylık 14 avro ile Romanya ve Fransa’nın ardından en ucuz üçüncü ülke.

Analysys Mason araştırma şirketinin, 25 Avrupa ülkesindeki 2800 DSL tarifesiyle ilgili yaptığı araştırma raporundan derlenen bilgiler göre, bu yıl Türkiye’de özel iletişim vergisinin düşürülmesiyle geniş bant internet erişimi fiyatlarında önemli bir düşüş sağlandı.

Rapora göre, Avrupa pazarında kablo tv hizmetinin yanı sıra kendi altyapısını kullanarak geniş bant internet erişimi hizmeti sunan şirketler arasında büyük bir rekabet görülürken, bu rekabetin Türkiye’de “henüz görülmediği” ifade edildi. Türkiye’de alternatif sabit genişbant altyapısında bazı firmalar tarafından çalışmalar yapılsa da bu çalışmaların henüz “emekleme” aşamasında olduğuna işaret edildi.

Söz konusu rapora göre, Türk Telekom sabit geniş bant internet pazarında yalnız değil ancak BTK’nın yayınlamış olduğu 3. çeyrek raporuna göre pazar payı yüzde 83’e gerilemiş durumda. Bu durumdan dolayı Türkiye diğer Avrupa ülkeleriyle fiyat rekabeti açısından aynı şartları taşımıyor. Rapora göre, özellikle mobil genişbant servislerinde GSM operatörleri tarafından yaratılan yeni rekabet ortamı, sabit geniş bant internet fiyatlarının aşağıya doğru çekilmesinde önemli bir etken oluşturdu.

Önümüzdeki yıl başlarında IPTV’nin de devreye girmesiyle sabit genişbant hizmetlerinin yeni aboneleri cezbedeceği düşünülüyor. Bunun dışında, özellikle pazar lideri Türk Telekom’un, temel internet hizmetini daha geniş kitlelere yayabilmek amacıyla hazırladığı ve ADSL’de 512 Kbps bağlantı hızı ve 512 MB kullanım kotası sunduğu Nete DaveTT servisi, Avrupa’daki diğer genişbant internet servisleriyle kıyaslandığında fiyat ve erişim açısından önemli bir rekabet imkanı yaratıyor.

Rapora göre, Avrupa’daki sabit ücret dahil en ucuz DSL tarifelerine bakıldığında, İspanya, aylık 40 avro ile Avrupa’nın en pahalı internetini kullandırıyor. Türkiye ise aylık 14 avro ile Romanya ve Fransa’nın ardından en ucuz interneti kullandıran 3. ülke.

Romanya’da aylık DSL ücreti 6, Fransa’da ise 9 avro civarında. Rapora göre, saniyede indirilen megabit ücretleri ele alındığında, Estonya 40 avro ile en pahalı Avrupa ülkesi. Türkiye ise 24 Avrupa ülkesi arasında 9 avro ile en pahalı 8. ülke durumunda.

Share