Dikkat! Fidyeci virüs Türkiye’de

Ortaya çıkan yeni bir virüs dalgası önce bilgisayarlardaki dosyaları şifreliyor, ardından bu şifreyi çözmek için kullanıcıdan fidye istiyor. Kısa sürede yayılan virüs Türkiye’ye de sıçradı.

Dikkat! Fidyeci virüs Türkiye'de

Dikkat! Fidyeci virüs Türkiye’de

Özellikle online alışverişlerin hızla arttığı bugünlerde yeni bir virüs dalgası ortaya çıktı. CryptoLocker ismini taşıyan fidyeci virüs önce bilgisayarlara kendini bulaştırıyor. Ardından bilgisayarlardaki kritik önemdeki dosyaları tespit edip bunları şifreliyor. Şifrelenen dosyayı açamayan kullanıcı ise hacker’ın eline düşüyor.

Virüs şifreyi çözme karşılığında kullanıcılardan 100 ila 300 dolar arası bir ücret talep ediyor. Ancak işi abartan virüs, internet üzerinden para akışında iz kalmaması için kullanıcılardan yeni sanal parabirimi Bitcoin de isteyebiliyor. Böylece virüs arkasından iz bırakmadan fidyesini almış oluyor; zira Bitcoin para transflerlerinin internet üzerinden takibi çok daha zor.

250 BİN BİLGİSAYARA GİRMEYİ BAŞARDI

Dell Secureworks’ün son raporuna göre virüs son bir ayda dünya genelinde 250 bini aşkın bilgisayara sızmayı başardı. Virüsün en çok görüldüğü ülkeler ise sırasıyla şöyle: ABD, İngiltere, Avustralya, Fransa, Brezilya, İtalya, Türkiye, İspanya, Çin, Kanada…

NASIL KORUNABİLİRİZ?

Ücretli veya ücretsiz güvendiğiniz bir antivirüs yazılımını bilgisayara kurmakla işe başlayabilirsiniz. Hatta virüs bulaşmayan özgür işletim sistemlerini kullanmaya da başlayabilirsiniz. Bu işletim sistemlerinin en başında, Ubuntu ve Fedora geliyor. Ayrıca bilgilerinizi sık sık yedekleyip harici disk veya DVD diskinizde saklamanızda sonsuz fayda var.
Kaynak:Hürriyet

Share