Dropbox’ta kişisel veriler tehdit altında

ABD’nin ‘savaş prensesi’, eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bulut depolama servisi Dropbox’ın yönetim kuruluna girdi.
Akıllardan soru işareti bırakan bu hamle sonrası Rice’ın kullanıcı bilgilerini hükümetle paylaşacağı iddia ediliyor.

ABD’nin eski başkanı George Bush döneminin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice takma ismi ise ‘savaş prensesi’, ‘Condi’ olarak da bilinen Rise, özellikle teknoloji sektörünü şaşırtan bir karara imza attı ve bir bulut depolama şirketi olan ‘Dropbox’ın yönetim kuruluna girdi. Ancak bu hamle teknoloji çevreleri tarafından pek de masum bulunmadı. ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) hemen hemen tüm teknoloji şirketlerine kullanıcı bilgilerini alabilmek için baskı yaptığı dönemde Rise, eleştirilere hedef olmaya başladı.

dropbox

KİŞİSEL VERİ TEHDİDİ

Dropbox, kullanıcıların akıllı telefon, bilgisayar veya tablet üzerindeki içerikleri yedeklediği bir platform. Başka bir deyişle kullanıcılar cihazlardan bağımsız olarak verilerini kendi hesaplarına yüklüyor ve bu verilere farklı bir cihazdan ulaşabiliyor. Örneğin, akıllı telefonla çekilmiş bir fotoğrafa, tablet üzerinden de ulaşabiliyor. Şu anda 275 milyon abonesi olan servis bir çığ gibi büyüyor. Kullanıcılar arasında popüler olmaya başlayan servis, özellikle kişisel verilerin veya bilgilerin saklandığı alanlardan biri olmaya başlıyor. Bunun da Rice’ın yönetim kuruluna atanmasıyla aynı döneme denk gelmesi akıllarda soru işareti bırakıyor. Çünkü NSA’nın internet şirketlerinden kullanıcı bilgilerini talep ettiği ve hatta bunu kolaylaştırması açısından internet şirketlerinin yönetim kadrolarına birini atadığı iddia ediliyor. Bu yüzden Rice ile Dropbox arasında bu tip bir ilişki olabileceği de konuşulanlar arasında.

İLİŞKİLERİ YÜRÜTECEK

Dropbox’tan yapılan açıklamadaysa Rice’ın şirket ilişkilerini yürüteceği ifade edildi. Bu bilgilere göre Rice, özellikle şirketin ülkelerle olan ilişkilerini yönetecek. Böylece Dropbox, ülkelerle yaşadığı sorunlara karşı elinde önemli bir koz bulundurabilecek. Rice, aktif olarak Dropbox yönetim kurulunda yer alacak ve küresel stratejilerini belirleyecek.

İLK TEKNOLOJİ TECRÜBESİ

RICE’ın teknoloji alanında daha önce hiçbir tecrübesi veya yatırımı bulunmuyor. Enerji, güvenlik ve finans sektörleri Rice’ın uzmanlık alanı. Rice şu anda ‘C3 Energy’, ‘Kior’ ve ‘Chevron’ gibi enerji şirketlerinin yanı sıra ‘Makena Capital Management’, ‘Charles Schwab’ ve ‘Transamerica’ gibi finans şirketlerinin yönetim kurulunda yer alıyor.

RAKAMLARLA DROPBOX

Toplam Kullanıcı Sayısı: 225 milyon

Şirketin değeri: 10 milyar dolar

100 GB kapasite için alınan yıllık ücret: 200 TL

500 GB kapasite için alınan yıllık ücret: 1000 TL

Şirketin sol aldığı yatırım miktarı: 350 milyon dolar

Şirketteki çalışan sayısı: 700

Dropbox kullanan şirket sayısı: 5 milyon

Kaynak:Hürriyet

Share