Dünyada ‘Bir Milyon Maske Yürüyüşü’

Dünyada her yıl 5 Kasım gecesinde Barut komplosunun engellenmesinin yıl dönümünde düzenlenen Guy Hawkes gecesi kutlamalarına bu yıl da Anonymous’un düzenlediği ‘Bir milyon maske yürüyüşü’nün damga vurması bekleniyor.

maske-1

Bugün dünyanın birçok yerinde, hacker grubu Anonymous’un çağrısıyla ‘Bir Milyon Maske Yürüyüşü’ yapılacak. Yürüyüşe katılanlar, V for Vendetta filmi ile ünlenen ve Guy Hawkes ile özdeşleştirilen maskeler takıp kapitalist düzen ve iktidara karşı tepkilerini gösterecek. Eylemciler ‘özgürlük’ çağrısında da bulunacak.

671 NOKTADA YAPILACAK

Russia Today’in haberine göre, ‘Bir Milyon Maske Yürüyüşü’nün dünyanın 671 noktasında gerçekleştirilmesi planlanıyor. ABD’nin aralarında New York, Philadelphia, Teksas, Florida, California’nın bulunduğu eyaletlerinde yapılacak. Washington’daki yürüyüşe 25 bin kişinin katılması beklenirken ‘bilgi akışının engellenemeyeceği’ mesajı verilecek.

 

POLİS SAYISI ARTIRILDI

İngiltere’nin başkenti Londra’daki yürüyüşe yaklaşık 18 bin kişinin katılması beklenirken, Scotland Yard bu yıl şiddet olaylarına sahne olabileceğinden şüphelendikleri yürüyüşle ilgili daha şimdiden önlemler alıyor. Eyleme katılacak olan kitlelerin sadece saat 6 ila 9 arasında Trafalgar Meydanı ve Whitehall caddesi üzerinde durağan kalmasına izin vereceklerini belirten yetkililer, şehir merkezindeki görevli polis sayısını da artırdı.

maske-2

ASSANGE DA UNUTULMADI

Bir milyon maske yürüyüşü kapsamında Wikileaks kurucusu Julian Assange’ın sınırdışı edilmemek için sığındığı ancak yıllardır terk edemediği Ekvador Elçiliği önünde de bir protesto gösterisi düzenleneceği ve maskeli protestocuların “Robin Hood’u serbest bırakın” diye slogan atacağı açıklandı.

 

NEDEN 5 KASIM?

Yürüyüş her yıl 5 Kasım’da kutlanan Guy Fawkes Gecesi’nde düzenleniyor. 5 Kasım 1605’te muhafazakar Protestan Kral 1. James’e, kraliyet ailesine ve tüm diğer aristokratlara karşı Britanya Parlamento Binasını havaya uçurmakla görevli olan asker Guy Fawkes eylem öncesi yakalanıp ağır işkencelerden geçirildikten sonra “vatan hainliği” hükmüyle 1 Ocak 1606’da sarayın karşısında asılarak idam edilmişti.

maske-3

Çoğunluk ise Guy Fawkes’i Alan Moore’un 1988-1989’da yayımladığı çizgi romanından uyarlanan, 2005 yılında Wachowski Kardeşler’in yapımcılığını yaptığı V for Vendetta filminden tanıyor. Filmde Fawkes’ın yakalandığı gün, onun yüzünü takmış binlerce insan parlamento binasının patlatılmasına tanık oluyor.

Share