Google’dan şaşırtan açıklama

Google’dan şaşırtan açıklama

Google’ın radikal Chrome kararı, internet devinin son açıklamasıyla daha da şaşırtıcı bir hale geldi.
Google’dan şaşırtan açıklama Google’ın Chrome tarayıcısından H.264 video codec’i desteğini kaldırmaya karar vermesinin ardından bir Google yetkilisi H.264 codec’inin WebM video codec’inden daha popüler olduğunu, ancak kısıtlayıcı lisansının H.264’ü zamanla öldüreceğini açıkladı.

Google'dan şaşırtan açıklama

Google'dan şaşırtan açıklama

Google ürün yöneticisi Mike Jazayeri, Chromium blog’da şunları söylüyor: “H.264’ün yayımcı, geliştirici ve donanım topluluğu açısından daha geniş bir desteğe sahip olduğunu kabul ediyoruz. Ancak WebM ekosistemi içerisinde destek hızla genişliyor.”

Jazayeri, lisans ücretlerinin codec’in getirdiği yeniliklerin önünü keseceğini ve sonunda düşüşe geçmesine neden olacağını tahmin ediyor ve ekliyor: “H.264’ü kullanmak ve dağıtmak için tarayıcı ve işletim sistemi satıcıları, donanım üreticileri ve içeriğe ücret ödeyen yayımcılar önemli miktarlarda telif hakkı ödemek zorundalar. Bu miktarın ileride artmayacağının bir garantisi de yok. Google gibi şirketler için lisans ücretleri önemli bir konu olmayabilir ancak bu ücretler yeni bir video sitesi ve gelişmekte olan pazarlar için yeniliği boğucu nitelikte.”

Jazayeri, Chrome’dan H.264 desteğinin kaldırıldığını çok az kişinin fark edeceğini söylüyor.

Share