Google dünya deviyle yollarını ayırıyor

Sansür baskılarına daha fazla dayanamayan Google, Çin’den gerekirse çekilebileceğini açıkladı.

İnternetin bir numaralı ismi Google’ın sürekli sıkıntı yaşadığı Çin’de ipler kopma noktasına geldi. Son olarak Çinli hacker’ların ülkedeki insan hakları savunucularının Gmail hesaplarına saldırması ise bardağı taşıran son damla oldu.

Google dünya deviyle yollarını ayırıyor

Google’ın yaklaşık 4 yıl önce filtre uygulamasını kabul ederek Çin hükümetinin hassas olduğu siteleri sansürlemeyi kabul etmesi büyük tepki çekmişti.

Google’ın sözcüsü Peter Barron, Çinli insan hakları savunucularının Gmail hesaplarının hacker’larca kırılmasının kabul edilemeyeceğini belirtirken, bundan böyle Çin hükümetinin hassasiyet gösterdiği sitelere sansür uygulamayacağının altını çizdi.

Gmail hesaplarına olan saldırıyı “şirketimize doğrudan yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz” şeklinde değerlendiren Google yetkilileri, gerekirse Çin’deki faaliyetlerini durdurabileceğini açıkladı. Bu olaydan doğrudan Çin hükümetini sorumlu tutmadığını da ifade eden Google yetkililerinin canını sıkan bir diğer gelişme ise Google’ın sansür kararından sonra şirket hisse değerinin %1.1 oranında azalması oldu.

Share