Google’ın yeni küresel internet ağı projesi

Google, sıcak hava balonlarıyla internet yayma projesiyle yetinmek istemiyor. Arama motoru devi, gelişmekte olan ülkelerde interneti yaygınlaştırmak için yeni bir proje başlatacak. ‘Project Link’ için seçilen test yeri ise Uganda.

Google'ın yeni küresel internet ağı projesi

Google’ın yeni küresel internet ağı projesi

Teknoloji devi Google, radyo anteni, bilgisayar, yükseklik kontrol sistemi ve güneş panellleriyle yüklü balonlarla başlattığı Loon Projesi’nin ardından yeni bir proje için kolları sıvadı. Fiber ağlar aracılığıyla gelişmekte olan ülkelere internet taşımayı amaçlayan Google’ın test için seçtiği yer, Uganda’nın başkenti Kampala. Google, Loon Projesi’ni de Yeni Zelanda’da deniyor.

Google’ın dün blog sayfasından açıkladığı projeye göre, Kampala’nın merkezinden şehre yayılan ve uzunluğu 100 km’ye ulaşmış bir fiber ağ oluşturuldu bile.

Google sözcüsü Kelly Mason’ın Mashable sitesine yaptığı açıklamaya göre, ‘uzun mesafeli fiber hatlar, sınırsız kapasite sunarak Uganda’nın internet ağını inşa edecek ve genişletecek, böylece, internet tedarik zincirinin kritik bir parçasını güçlendirecek.’

Google, istediği hedefe ulaşabilmek için yerel internet sağlayıcıları (ISP) Roke Telkom ve One Solutions şirketleriyle anlaşma yaptı. Mobil ve ISP alanındaki anlaşmalarının artacağını ifade eden Mason, bu şirketlere internet kapasitelerini artırmaları için yardımcı olacaklarını söyledi.

Project Link, küresel alanda geniş bant hizmetinin de artmasına katkıda bulunacak.

Google, dünyada 4 milyar 800 milyon kişinin internete erişimi bulunmadığını belirtmişti. Facebook, küresel internet ağını güçlendirmek adına Ağustos ayında ‘Internet.org’ projesini duyurmuştu.
Kaynak:ntvmsnbc

Share