İnternet çağında kullanıcı hakları çağrısı

İnternet ağı World Wide Web’in mucidi, icadının 25. yıldönümünde kullanıcıları korumak için bir haklar ‘Magna Carta’sı yaratılması çağrısında bulundu.

BBC’de sabah programı Breakfast’a katılan Sir Tim Berners-Lee konunun insan haklarının önemine benzer bir önem taşıdığını söyledi.

Berners-Lee, eski bir ABD istihbarat çalışanı olan Edward Snowden’ın eski kurumunun dünya çapındaki istihbarat faaliyetlerine ilişkin bazı belgeleri sızdırmasının ardından ‘devletlerin gözetimi’ni eleştirmişti.

İnternet çağında kullanıcı hakları çağrısı

İnternet çağında kullanıcı hakları çağrısı

Berners-Lee, Snowden’ın faaliyetlerinin kamu yararına olduğunu söyleyerek eski istihbaratçıyı desteklemişti.

Tim Berners-Lee insanları harekete geçmeye ve bu tür gözetimi protesto etmeye çağırdı.

‘Birbirine bağlı insanlık’

İnternet ortamının katılımcılarının artık bir kavşağa ulaştıklarını belirten Berners-Lee internetin “biri bizi gözetliyor” hissi olmadan kullanılabilecek “nötr” bir ortam olması gerektiğini söyledi.

Berners-Lee, bu gözetimin internetin demokratik doğasını tehdit edebileceği konusunda uyarıda bulunurken, 25 yıl önce internetin insanların hayatında böylesine büyük bir rol oynayacağını söyleyene “deli” gözüyle bakıldığını söyledi.

Berners-Lee, internetin “birbirine bağlı insanlığı” temsil ettiğini ancak hem “harika” hem de “korkunç” yönler içerdiğini de kaydediyor.
Kaynak:BBC Türkçe

Share