İnternetin 10 talihsiz olayı

İşte internetin ve kullanıcıların başına gelen en talihsiz anlar…

Aşk mektubuyla milyonlarca bilgisayarı çökertti.

Kullanıcıların e-mail’lerine gelen ve başlığında “Gizli hayranından gelen aşk mektubu” ifadesini kullanan mail’ler milyonlarca bilgisayarı çökertti. Michael Jackson’ın ölümüyle birlikte fanları YouTube’a akın edince site bir süre yayınına ara vermek zorunda kaldı.
İnternetin 10 talihsiz olayı

Morris Worm

Boston’dan, 23 yaşındaki BT öğrencisi Robert Tappan Morris’in yazdığı Morris solucanı 3 Kasım 1988 günü, İnternet’in atası olan Arpanet’i çökme noktasına getirmişti.

3,2,1, hiçbir şey!

Elektronik açık arttırma sitesi eBay’in sunucuları Temmuz 1989’de 22 saatliğine çökmüştü ve bu sürede tüm açık arttırmalar sonuçsuz kalmış, pek çok hak sahibi karışıklıktan mağdur olmuştu. Ebay’in o dönemdeki kötü sistem mimarisi bu hatanın sebebiydi.

“I Love You“

4 Mayıs 2000 günü, bir aşk mektubu benzine düşmüş alev gibi hızla yayılmıştı. E-posta’nın konu satırındaki „Seni Seviyorum“ çoğu kişi için zararsız görünmüştü ama içinden çıkan virüs bilgisayardaki tüm dosyaları siliyordu. Kurbana gelen e-mail’in konu bölümünde “Gizli hayranından gelen aşk mektubu” ibaresi dikkat çekiyordu. İçerisindeki “Love-Letter-For-You.TXT.VBS” dosyası çalıştırıldığında ise virüs bilgisayara bulaşıyordu.

Pop kralının ölümü

Pop kralı Michael Jackson’un öldüğü gün, 25 Haziran 2009’da, internete öyle bir akın oldu ki, American News sitesi çöktü. Google, Twitter, Wikipedia büyük sorunlar yaşadı. Michael Jackson videolarını aratıp seyreden fanları yüzünden Youtube çökme noktasına geldi. Daha önce internette hiç bu kadar büyük bir yoğunluk yaşanmamıştı. Sadece Barrack Obama’nın kazandığı seçim günü olan 4 Kasım 2009’da benzer bir yoğunluk söz konusuydu.

Adios İspanya

30 Ağustos 2006 günü, İspanya internette 2 saatliğine yok oldu. Tam iki saat boyunca, sonu „es“ ile biten hiçbir internet sitesine ulaşılamadı. İspanyol devlet siteleri ulaşılamaz ve çalışmaz haldeydi. Bunun sebebi, domain isimlerini tutan sunucuda yapılan bir güncelleme sonrası yaşanan problemdi. Düzelmesi için iki saat gerekti.

Google’sız internet

14 Mayıs 2009 tarihinde Google iki saat boyunca çok zor ulaşılır durumdaydı. Sadece arama motoru değil, e-posta, AdSense ve Analytics servisleri de bu sorundan etkilendi. Bu sorun aslında bir tesadüf değildi, o gün tüm internet çalışmakta zorlanıyordu ama Google en ağır etkileneni oldu.

11 Eylül

İkiz kulelere yapılan saldırı hakkında bilgi almak isteyen herkes internete akıyordu. Bu beklenmeyen yoğunluk pek çok internet sunucusunu zor durumda bıraktı. Çoğu ünlü haber sitesinin sunucuları da ikiz kulelerle birlikte çöktü. New York’un internet alt yapısı da saldırının ardından neredeyse çökme sınırına dayanmıştı, hatta dünya çapındaki internet trafiği zar zor ayakta duruyordu.

Hint Okyanusu’ndaki deniz depremi

26 Ekim 2004 günü, büyük bir deniz depremi dev bir Tsunami felaketine neden oldu. Güney Asya ve Batı Afrika kıyıları bu dev dalgalar yüzünden cehenneme döndü. Aynı anda internet de çalışmayı bıraktı çünkü pek çok okyanus aşırı kablo bu dev depremin neden olduğu etkiyle zarar görmüştü.

Araba çöplüğü için hazır

Amerika’da, Federal Office of Economics and Export Control (BAFA)’nın web sitesi, bir hata sonucu sadece bir kaç saniye içinde tüm eski araçlar için hurda primi dağıtmaya başlayınca site kullanıcı akınına uğramıştı.

Dini Felaket

Vatikan’ın web sitesine girenler hiç beklemedikleri bir mesajla karşılaşmışlardı. „Ora et Labora“, Yani dua edin ve çalışın. 18 Nisan 2005 günü, tüm dünyanın papalık seçiminin sonucu için Vatikan’ın web sitesine girmeye çalıştıklarında buldukları bu mesajı genç bir IT öğrencisi siteyi kırarak bırakmıştı.

Share