İran’ın Twitter diplomasisi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin kullandığı Twitter hesabı ile şirketin başkanı Jack Dorsey’in karşılıklı mesajlaşması, sosyal medyada “İran internet yasaklarını kaldıracak mı?” tartışmasını beraberinde getirdi.

İran'ın Twitter diplomasisi

İran’ın Twitter diplomasisi

Tartışma, Jack Dorsey’in Salı günü Twitter hesabından Ruhani’ye “İyi akşamlar, Sayın Başkan. Acaba İran vatandaşları, Twitter mesajlarınızı okuyabiliyorlar mı?” diye sormasıyla başladı.

Ruhani’nin hesabından atılan yanıtta halkın “küresel bilgiye erişimini rahatça yapabilmesi için çalıştıkları ve bu erişime hakları olduğu” görüşü dile getirildi

Dorsey’in yanıtı gecikmedi: “Lütfen bunun gerçekleşmesi için yapmamız gerekeni söyleyin.”

İran’da internet sıkı bir denetime tabi.

Örneğin Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya sitelerine erişim yasak.

Ancak pek çok İranlı filtreleme sistemlerini aşan ağlara bağlanarak bu siteleri takip edebiliyor.

İran’da Ağustos ayında iktidara gelen yeni yönetim ise sosyal medyayı dünyanın geri kalanıyla kaynaşmakta diplomatik bir araç olarak kullanıyor.

BBC Farsça servisinden Leyla Khodabakhshi, Ruhani ile Dorsey arasındaki mesajlaşmanın epey spekülasyon yarattığını kabul ediyor.

Ancak Khodabakhshi, bunun İran’da sosyal medya üzerindeki yasakların kalkacağı anlamına gelmediğine, zira Ruhani’nin İngilizce mesaj atarak daha çok dış medyayla iletişim halinde olmayı tercih ettiğine dikkat çekiyor.

Kaynak:BBC Türkçe

Share