Microsoft, Internet Explorer’a desteği sona erdi

Microsoft, resmi bir duyuruda bulunarak Internet Explorer’ın çoğu sürümünün “hiçliğe” sürüleceğini doğruladı.

internet-explorer-10
Amerikalı yazılım devi Microsoft’tan yapılan resmi açıklamaya göre, 12 Ocak 2016 itibariyle, Internet Explorer 8,9 ve 10 tarayıcılarına olan yazılım desteği son bulacak.

Böylece Windows 7, 8.1 ve 10 işletim sistemlerinde desteklenen tek internet tarayıcı Internet Explorer 11 olacak.

Söz konusu kalemler içerisindeki tek istisna Internet Explorer’ın 9 sürümünün Vista versiyonunda gerçekleşecek. Bilindiği üzere, Windows Vista standart olarak Internet Explorer 9 barındırıyor. Hiç de popüler olmayan Vista işletim sistemi, resmen olmasa da fiilen emeklilik yaşıyor. Windows Vista’nın kendisi de, 2017 Nisan’ından itibaren kesinlikle desteklenmeyecek ve Windows XP gibi sonsuzluğa terk edilecek.

İnternet Explorer 11’in ön kurulumunu barındıran Windows 8.1 ve 10 sürümlerinden faydalanan kullanıcılar içinse endişe edecek hiçbir şey yok. Otomatik güncellemeleri kabul etmeyen Windows 7 kullanıcıları ise alternatif internet tarayıcılarına yönelebilir.

Windows 7 kullanıcıları için, öncü sürümleri kullanmak için diğer bir çare ise Explorer güncellemelerini devre dışı bırakmak olacak. Ancak bu gerçekleşirse, Internet Explorer 8,9 ve 10 sürümleri, Microsoft’tan destek almadıkları için güvenlik açısından “kara delik” oluşturacak.

Halihazırda; Internet Explorer 8,9 ve 10 sürümleri Windows Vista işletim sistemleri gibi resmen olmasa da ölüler. Söz konusu yazılımların, tarayıcı pazarındaki payı son derece düşük ve pek az kullanıcının eksenindeler.

İşletim sistemi sahipleri için bu tarayıcılardan yararlanmak pek de akıllıca değil zira; internet dünyasının birçok zararlısı, onların zaaflarından faydalanarak bilgisayarlarımıza sızıyor.

Biraz da Internet Explorer 11’in avantajlarına değinelim. Tarayıcı ile istediğiniz kadar seçme açabiliyor, favori sitelerinizle Windows Store uygulamalarını beraber kullanabileceğiniz yan yana taramalar ve görüntülemeler yapabiliyorsunuz. SkyDrive sayesinde Internet Explorer 11 üzerinde açtığınız sekmeler Windows cihazlarınız arasında senkronize edilebiliyor. Sekmeler dışında favoriler, geçmiş, kullanıcı isim ve şifreleri gibi diğer kişisel depolamalarınız tüm Windows destekli cihazlara aynı şekilde aktarılıyor.

Dünyanın en popüler tarayıcıları arasında tüzde 17.13’lük oran ile IE 11 yer alıyor. Internet Explorer’ın en büyük rakibi ise diğer bir yazılım devi Google’ın büyük kozu Chrome… Firefox ise bu ikiliyi yakından takip ediyor. Opera ise dördüncü sıradan kurtulamıyor. Yandex, yüzde 1’den aşağı pazar payına sahip olduğu için, henüz, büyüklerin rakibi konumunda değil.

Share