Microsoft’dan Google’a “Çin” darbesi

Microsoft, Çin’in en büyük arama motoru Baidu.com ile İngilizce hizmet sunmak konusunda anlaşmaya vardı.

Google’ın arama motorunu Çin piyasasından çekmesinin üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçtikten sonra, Microsoft Google’ın boş bıraktığı yeri doldurmak için büyük bir hamle yaptı. Google’ın en büyük rakiplerinden Microsoft, Çin’in en büyük arama motoru Baidu.com ile İngilizce hizmet sunmak konusunda anlaşmaya vardı.

Microsoft’dan Google “Çin” darbesi

Microsoft’dan Google “Çin” darbesi

Çince üzerinden hizmet veren Baidu, dün yaptığı açıklamada “Microsoft’un arama motoru Bing’in 2011 sonlarına doğru Baidu sayfalarında yer alacağını” belirtti.

Çin’deki arama motoru pazarının yüzde 83’üne sahip olan Baidu, “Günde yaklaşık 10 milyon İngilizce arama yapıldığını, bu yüzden sundukları hizmetin İngilizce altyapısını güçlendirmeye ihtiyaç duyduklarını” ifade etti.

Baidu’nun sözcüsü Kaiser Kuo, “Her gün İngilizce arama yapan kullanıcı sayısı artıyor… Ancak Baidu iyi bir iş çıkardı. Bing bize bu imkanı sunma fırsatı verdi” dedi.

Baidu ve Microsoft, yapılan anlaşmanın şartlarını kamuoyuna açıklamadı. Ancak, yeni İngilizce arama motorunda yapılan aramaların Çin’de geçerli olan sansürden kaçamayaağı kesin gibi görünüyor. Pekin, insan hakları gruplarının protestolarına rağmen internet şirketlerine “yürürlüğe sokulan sansür kurallarına uymaları halinde” hizmet sunma hakkı veriyor.

Microsoft’tan bu konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Microsoft, iş yaptığı her ülkenin düzenlemelerine ve yasalarına saygı duyar. Çin’deki kurallara ve kültüre saygı gösteriyor ve görüşlerde yönetim politikaları da olmak üzere farklılıklar olabileceğini anlıyoruz” denildi.

Microsoft, anlaşmanın açıklanmasıyla dünyanın en büyük internet kullanıcı nüfusuna sahip pazarına resmen girmiş oldu. Çin’de bugün 470 milyon kişi her gün internete giriyor. Çinli reklamcılar internet reklamlarına 2010’da 1.7 milyar dolar harcadı.

Share