Rusya internetten çıkmanın peşinde

Rusya internetten çıkmanın yollarını arıyor. Resmi makamlar ise böyle bir şey olmadığı konusunda ısrarcı.

Rusya dünya çapında iletişimi sağlayan dijital ağdan, yani bildiğimiz anlamıyla “internet”ten çıkıp çıkamayacağını araştırıyor.

internet-istatistikleri

Daily Telegraph gazetesine konuşan uzmanlar dünya çapında bir internet çöküşü sonrası Rusya’nın ayakta kalabilmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti.

ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAMA ÇALIŞMASI MI?

Rusya’yı “internet ağı”ndan koparma denemelerinin, “Kremlin’in özgürlükleri kısıtlama çalışması” olabileceği yolundaki yorumlar, internet kullanıcısı vatandaşları endişelendiriyor.

Rus internet servis sağlayıcısı Er Telecom’un yöneticilerinden Andrei Semerikov kendilerine hükümet tarafından yabancı yurtdışı internet çıkışının DPI sistemi (bir tür internet trafik kontrol sistemi) ile engellenmesi talimatı aldıklarını söyledi. Buradaki amaç ise küresel internet ağı çöktüğünde Rusya’nın ayakta kalıp kalamayacağını önceden görmek.

RUSLAR RESMİ AĞIZDAN YALANLIYOR

Ancak Rus yetkililer böyle bir çalışmanın olduğunu inkar ediyor. Bir Rus yetkilisi “Böyle bir deney yok” derken bir başka yetkili ise Semerikov’un sözlerinin bağlamının dışında ele alındığını öne sürdü. Rus yetkililer inkar ededursun bahsi geçen testin ise geçtiğimiz Temmuz ayında yapıldığı söyleniyor. Rusya Savunma ve İçişleri Bakanlıkları küresel bir internet çökmesi halinde ülke içinde kullanılacak (intranet) dışa kapalı bir ağın mümkün olup olmadığını görmeyi amaçlıyor.

putin-internet

“EMİR PUTİN’DEN”

Rusya’yı internete kapatma denemeleri için emirin Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldiği iddialar arasında.

“BATI’NIN TEKNOLOJİYİ BİR SİLAH OLARAK KULLANMASINDAN KORKUYORLAR”

Andrei Soldatov isimli bir uzman ise testleri “Bu testler bize hükümetin aklındakinin ne olduğu konusunda fikir vermesi açısından önemli. Eğer bilgi güvenliği doktrinini inceleyecek olursanız hep aynı şeyden korktuklarını fark ediyorsunuz: Batılı ülkelerin interneti bir silah olarak kullanıp Rusya’ya karşı kullanması” şeklinde yorumladı.

Rusya’da internet birçok kanunla sıkı denetim altında. Hükümet “uç” olarak nitelendirdiği ya da çocuklar için sakıncalı gördüğü siteleri kapatma yetkisine sahip.

Share