TİB’den 250 URL için engelleme direktifi

BTK içindeki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), yeni kanun kapsamında ISS(internet servis sağlayıcıları)’lere 250 kadar URL için engelleme direktifi gönderdi.

TİB'den 250 URL için engelleme direktifi

TİB’den 250 URL için engelleme direktifi

BTK içindeki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), yeni kanun kapsamında bugün ISS’lere 250 kadar URL için engelleme direktifi gönderdi. Henüz internet erişim sağlayıcılar birliği kurulamadığı için direktif ISS’lere ayrı ayrı gönderildi. Bu URL’lerin hepsinin AKP’ye ait son dönem yayınlanan telefon kayıtları ile ilgili olduğu bildiriliyor. Büyük bir çoğunluğunun Youtube, diğerlerinin de Vimeo gibi başka sitelerden kayıtlar olduğu görülüyor.

BTK içindeki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), yeni kanun kapsamında bugün ISS’lere 250 kadar URL için engelleme direktifi gönderdi. Henüz internet erişim sağlayıcılar birliği kurulamadığı için direktif ISS’lere ayrı ayrı gönderildi. Bu URL’lerin hepsinin –tahmin edileceği üzere– AKP’ye ait son dönem yayınlanan telefon kayıtları ile ilgili olduğu bildiriliyor. Büyük bir çoğunluğunun Youtube, diğerlerinin de Vimeo gibi başka sitelerden kayıtlar olduğu görülüyor.

YENİ KAYITLAR

Bu süreç devam ederken, akşam saatlerinde, 17 aralık günü yapıldığı iddia edilen yeni bir kayıt servis edildi. Bu ses kaydının Başbakan Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçen bir konuşma olduğu iddia ediliyor. Bu kayıt konusunda da Twitter üzerindeki mesajlara bakıldığında, bazı kayıtların engellenmiş olduğu, bazılarının hala çalıştığı konuşuluyor. Engellemelerin de https yazılarak (http yerine) aşıldığı videolar var.

Bu konuyla ilgili olarak şunu belirtelim, bu kayıt birden fazla yüklenmiş. Dolayısıyla TİB’in elinde sinek öldürme aparatı ile ordan oraya vurmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Eline geçirdiği ya da Twitter üzerinde adresi yayınlanan kayıtlar engellenmeye çalışılıyor. Ancak diğer taraf da boş durmuyor. Örneğin “Varank” yazıp arayın Google’da son 1 saat içinde 5 yeni kaydın YouTube’e konulduğunu göreceksiniz. Anladığımız kadarıyla, onlar engelliyor, bunlar engelleneni yeniden yüklüyor.

Biz de bunu demiştik. İnternet’i nasıl engelleyecekler ki? YouTube gibi –bloklandığında dünyadan çok büyük tepki alan– siteleri kapatmamak için URL bloklama getirdiler ama nasıl engelleyecekler? Bu gece bunu yaşıyoruz hep birlikte. Onlar engelliyor, bunlar yüklüyor.

TİB’den 250 URL için engelleme direktifi

Kanunun onaylanmasının ve Resmi Gazete’de yayınlanmasının ertesi günü, ISS’ler bir toplantı için davet edildi ve o toplantı dün Ankara’da gerçekleştirildi. URL bloklama altyapısı bugün TTnet’te mevcut, diğer ISS’lerde yok. Yapılan toplantıda ISS’lerden bunun kurulması istendi ama böyle bir altyapının kurulmasının zaman alacağı bildiriliyor.

Malum kanun alelacele ve 17 aralık olayı sonrası ortaya döküldüğü için, ISS tarafındaki durum düşünülmedi. Toplantıda ISS’lerin altyapı kurmasının zaman alacağı bilgisinin, TİB tarafından pek memnunlukla karşılanmadığını öğrendik.

Diğer yandan toplantıda ISS’lerden istenilen konulardan birisi de VPN gibi alternatif çözümler için de engelleme yapılması. Kanuna bakarsanız, “belirsiz” bir ifade ile tüm alternatif çözümlerin engellenmesi mecburiyeti ISS’lere getirilmiş durumda. Dolayısıyla eğer bu kanun ortadan kaldırılmazsa, önümüzdeki günlerde bu savaş ve sonrasındaki savaşlar (ki Cumhurbaşkanlığı seçiminin çok daha mücadele içereceğini düşünenler var) çerçevesinde, gün geçtikçe internetin kısıtlanacağını ve engelleneceğini göreceğimizi zannediyoruz.

Dolayısıyla önümüzdeki günlerde internet özgürlüğü konusunda daha çok savaşmak gerekebilir. IK Blogger’lar gibi grupların kendi aralarında strateji geliştirmesinde yarar var. Sadece haber okuyarak, sadece dinleyerek olmaz. İnternet herkesin ve hep birlikte savunmamız lazım. AKP-Cemaat arasında süregiden ve gün geçtikçe daha çok kirlenen savaş bizi yapısal olarak ilgilendirmiyor ama içeriğini takip etmek durumundayız, nasul yönetildiğimizi görmek için. Ama İnternet bu savaşa kurban gitmemeli.
Kaynak:Türk İnternet

Share