Türkiye’deki siber saldırılar çok ciddi bir seviyede!

Türkiye’de internet trafiğinin geçtiği en büyük altyapı sağlayıcısı Türk Telekom’a göre, Türkiye son bir hafta içinde siber saldırılar ‘ciddi seviyeye’ ulaştı. Türk Telekom yetkilisi Onur Öz “Saldırıların hedefi yoğun şekilde kullanılan bankalar ve devlet kurumlarının siteleri” dedi.

hacker

Türk Telekom Yatırımcı İlişkileri Direktörü Onur Öz ‘.tr’ uzantılı web sitelerine yönelik siber saldırılarla ilgili Reuters’a konuştu. “Saldırılar ciddi bir seviyede” diyen Öz “Ancak saldırıların hedefi Türk Telekom değil, yoğun şekilde kullanılan bankalar ve devlet kurumlarının sitelerine yönelik bir saldırı” diye konuştu.

Son bir haftadaki saldırıların Türkiye tarihinin en yoğun saldırıları olduğunu vurgulayan yetkili, “Türkiye’deki kurumların çok ciddi kısmı Türk Telekom’dan servis alıyor. Bu siteler üzerinden verilen her türlü servisi biz sağladığımız için defansı da biz yapıyoruz” dedi. Öz, Türk Telekom‘un yanı sıra diğer servis sağlayıcıların da aynı şekilde saldırılara hedef olduğunu da kaydetti.

İnternet güvenliği uzmanları, ‘.tr’ uzantılı web sitelerine yönelik siber saldırıların arkasında kimin bulunduğunun belli olmadığını belirtirken, özellikle bankalar, askeri ve bakanlık web sitelerinin siber saldırılara hedef olduğunu söylüyor. Reuters’ın haberine göre 300 binden fazla web sitesinin alan adı kaydı ve koordinasyonunu sağlayan ODTÜ bünyesindeki Nic.tr ise Türk serverlara yönelik saldırıların kaynağının Rusya olabileceği görüşünde.

‘Süresi ve boyutu dikkat çekici’

Finlandiya merkezli F-secure internet güvenliği şirketinden Artturi Lehtip ise “Saldırıların süresi ve boyutu dikkat çekici. Bir ülke mi, bir grup mu yoksa tek bir kişi mi… Bu konuda herhangi bir tahmin yürütecek kadar elimizde veri yok” dedi.

apple-hacked-icloud

Bazı gözlemciler ise Türk internet sitelerine yapılan saldırılarla 2007’de Estonya’ya siber saldırılar arasındaki benzerliğe dikkat çekiyor.

Estonya hükümeti başketn Tallinn’deki meydanda bulunan Sovyet anıtını kaldırma kararı sonrası Estonya resmi siteleri yoğun siber saldırıların hedefi olmuştu.

Saldırıların Rusya kaynaklı olduğunun ortaya çıkmasının ardından iki ülke arasında diplomatik kriz çıkmıştı.

Share