Yandex aradıkça Fenerbahçe uçuyor!

Fenerbahçeli taraftarların Yandex’i kullanarak kulübüne para kazandırdığı ‘FB Yandex’ projesi, sarı kanaryayı uçurdu. 1 ayda 700 bin kullanıcının arama yapmaya başladığı FB Yandex projesinin geleceğini konuşmak için Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve Yandex Türkiye CEO’su Mehmet Ali Yalçındağ ile bir araya geldik. Yıldırım, “Bu proje çok önemli bir katkı sağlayacak kulübümüze. Bu projenin bütçemize yüzde 20 gelir sağlayacağını öngörüyoruz. 350 milyon doların üzerinde bir bütçede bu çok iyi bir rakam” dedi.

fenerbahce-yandex-tarayici

“ÇAĞ artık teknoloji çağı. Kulüpler de bundan yararlanacak ve gelirlerini burada arayacak. Klasik sponsorluklar yetmeyecek artık. Biz de buradan payımızı almak istiyoruz. Sponsorlukları arttırmamız ve global dünyanın iş potansiyeline dayandırmamız lazım. Herşeyi taraftara yüklemek yerine sponsorluklar ve yeni gelir kaynakları yaratmak lazım. Bu proje çok önemli bir katkı sağlayacak kulübümüze. Bu projenin bütçemize yüzde 20 gelir sağlayacağını öngörüyoruz. 350 milyon doların üzerinde bir bütçede bu çok iyi bir rakam…”

Bu sözlerin sahibi Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım. Bahsettiği proje ise ‘FB Yandex’ projesi. Kısaca hatırlatmak gerekirse Türkiye’de Yandex her geçen gün büyüyen bir arama motoru… Fenerbahçe ise Türkiye’nin en büyük taraftar topluluklarından birine sahip 100 yıllık spor kulübü. İkisi geçtiğimiz günlerde güçlerini birleştirdi ve ortaya iki tarafa da kazandıran bir proje çıktı. FB Yandex ile internette arama yapan her taraftar, kulübüne para kazandırıyor. Projenin fikir babası Yandex Türkiye CEO’su Mehmet Ali Yalçındağ, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve Asbaşkan Önder Fırat; Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent’in de katıldığı söyleşide FB Yandex projesini anlattılar.

GÜVENCEMİZ TARAFTAR

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım söze Mehmet Ali Yalçındağ’ın FB Yandex projesini önce Önder Fırat’a anlatığını hatırlatarak girdi söze ve “Bilgi aldık, beğendik ve üzerinde çok çalışarak projeyi hayata geçirdik. Bugüne kadar Fenerbahçe taraftarından ne istediysek yaptı. Forma aldı, kombine aldı, maça geldi. Bu projede taraftarın cebinden para çıkmıyor. İnternet araması karşılığında kulübe gelir sağlama fırsatı verdiği için sıcak baktık. Burada da güvencemiz Fenerbahçe taraftarı, bugüne kadar hep güvendik yine güveniyoruz. Projeyi çok başarılı noktalara getireceğimize inanıyoruz” dedi. Seçimden sonra projeyi Anadolu’da da bizzat tanıtacaklarını ifade eden Yıldırım, Seçim öncesi yanlış anlaşılsın istemiyoruz. O yüzden seçim sonrasında daha da hızlandıracağız tanıtımı” diye konuştu.

fenerbahce-2

FİNANSMAN KRİZİ VAR

Türk futbolunun şu anda ciddi finansman krizi içinde olduğunu ifade eden Yalçındağ ise yeni bir ekonomik modelin yaratılması gerektiğini söyledi. Yalçındağ, “Forma, kombine, yayın geliri gibi kalemler dışında gelirler olması gerekiyor. Aziz Yıldırım bu konuda tarih yazıyor. 4 hafta önce başlattığımız projede kişi başına günlük ortalama 7 arama yapılıyor. Günlük 2.5-3 milyon arama yapılıyor. Yılsonuna kadar günlük aramanın 10 milyonu geçmesini öngörüyoruz. 1 kişi 1 yıl boyunca her gün 30 kere arama yaparsa Fenerbahçe’ye kişi başına 36 dolar ödeyeceğiz. Bu dünyada bir ilk. Hedefimiz yıl sonunda 1 milyondu. 1 ayda 700 bini bulduk ve hedefi 2.5 milyona çıkardık. cep telefonu ve tablet uygulamasını başlattığımızda çok daha yüksek bir sayıya ulaşacağımızı düşünüyoruz. Android cihazlar için uygulama 18 Eylül’de devreye giriyor. iOS için 30 Eylül veya Ekim başını hedefliyoruz” dedi.

HEDEF 180 MİLYON DOLAR

Fenerbahçe taraftarından başta böyle bir ilgi beklemediklerini söyleyen Yalçındağ, hem kendilerinin hem de Moskova’daki merkezin çok şaşırdığını söyleyerek, “Ama şimdi daha büyük beklentilerimiz var. Çünkü sokağa çıktığınızda sanki herkes FB Yandex kullanıyor algısı var. Taraftar inanılmaz sahip çıkıyor. Başkan söylüyor, taraftar sahip çıkıyor ve harekete geçiyor. Müthiş bir enerji var. Türkiye’nin her köşösinde yaşayan Fenerbahçeliler kulüplerine katkıda bulunmak istiyor. Forma almak, maça gelmek herkes için o kadar kolay değil. Ama bizim modelimiz onlara ceplerinden para çıkmadan kulüplerine yardım etme fırsatı verdi” diye konuştu.

Fenerbahçe’nin bu yıl yaptığı transferlerden etkilendiklerini ve vizyonuna inandıklarını sözlerine ekleyen Yalçındağ şunları söyledi: “Bu 3 yıllık bir proje. Kötü, orta ve iyi senaryolarımız var. Bu yıl sonuna kadar olan bölüm test bölümü. 2016, 2017 ve 2018 için en kötü senaryoda yıllık 15 milyon dolardan 45 milyon dolar, orta senaryoda yıllık 30 milyon dolardan 90 milyon dolar, iyi senaryoda ise yıllık 60 milyon dolardan toplam 180 milyon dolar kazanç söz konusu. Hangi senaryonun gerçekleşeceği tamamen Fenerbahçe’nin elinde. Başkan bu projeye inandı ve herşeyini koydu ortaya. Sokak sokak gezdi, şimdi kurumsal ziyaretlere başladı. Denizbank’a, Garanti Bankası’na, Spor Toto’ya gitti. Şimdi sıra taraftarlarda. Projeyi Guiness Rekorlar kitabına sokabilir miyiz diye bakıyoruz. Stadyumda aynı anda 55-60 bin kişinin arama yaptığını düşünsenize… Ayrıca bazı üniversitelerde case study yani vaka incelemesi olabilir. Bence ABD ve Avrupa’da bile manşetlere çıkacak bu proje.”

GALATASARAY: FENER’E YAKIŞIR

Fenerbahçe ile bu proje üzerinde konuşurken Galatasaraylı yöneticiler geldiğini söyleyen Yalçındağ, şunları söyledi: “İsterseniz sizinle yapabiliriz dedik ve anlattık. Bizi dinlediler ve ‘Bu bizlik değil, Fenerbahçe’ye yakışır, yaparsa Aziz Yıldırım yapar ve başarılı olur’ cevabını verdiler. Dolayısıyla önce onlara gittiğimize ilişkin iddialar doğru değil. Abdurrahim Albayrak da sonra aradı, ‘Biz de yapalım, yollara çıkmaya hazırım’ dedi. Beşiktaşlılar son 1 haftadır sosyal medyada bu projeyi konuşuyor.”

FEDERASYON BAŞKANI ARADI VE TEBRİK ETTİ

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in aradığını ve FB Yandex projesi için tebrik ettiğini aktaran Yalçındağ, “Federasyon olarak bunu nasıl genişletebilecekleri üzerinde çalışacaklarını vurguladı. Gana Futbol Federasyonu’ndan resmi yazı aldık. Fenerbahçe ile yaptığımız projeyi olağanüstü bulduklarını belirtip Afrika’da da hayata geçirmek için görüşmeye hazır olduklarını bildirdiler. Karşıyaka ve Göztepe ilk kez aynı forma sponsoru aldı. Fenerbahçe ile yapacağımız proje için de konuştuk. Aziz Yıldırım’dan izin de aldık ama başka konular yüzünden seneye kaldı. Ayrıca sosyal sorumluluk anlamında eğitimden sağlığa birçok kuruluştan talep geldi. Bunları da değerlendiriyoruz ama şu anda tek konsantrasyonumuz Fenerbahçe” dedi.

YILDIRIM HOLDİNG YÖNETİCİSİ GİBİ

Aziz Yıldırım’ın rüyası 3 yıl içinde Fenerbahçe’ye UEFA ve Şampiyonlar Ligi finali oynatmak olduğunu belirten Yalçındağ, “Bu rüya Türk futbolunu da başka bir boyuta taşıyacak. Bunun için yatırım ve iyi futbolcu transferi gerekiyor. Biz Yandex olarak Fenerbahçe’nin final yolunda en büyük destekçisiyiz. Vizyonundan dolayı başkanı tebrik ediyoruz çünkü bir spor adamı gibi değil holding yöneticisi gibi hareket ediyor. Başkanın önerdiği model en tepeden aşağı doğru uygulanırsa Türkiye’den 3 yılda kesinlikle bir Avrupa şampiyonu çıkar” şeklinde konuştu.

PAZAR PAYI DAHA DA ARTACAK

Yandex’in Avrupa’nın en büyük internet ve teknoloji şirketi olduğunu hatırlatan Yalçındağ, “Dünyanın ikinci büyük arama motoru. 6 binin üzerinde çalışanı var. Dünya çapında aylık 100 milyonun üzerinde Yandex kullanıcısı bulunuyor ve günde yaklaşık 300 milyon arama hacmine sahip. Bu proje sayesinde Türkiye’de pazar payımız yüzde 2 arttı ama daha da artacak. Diğer arama motoru başarımızın nasıl olduğuna ilişkin rapor istemiş” dedi.

TRANSFERDE KULLANILACAK

Futbol kulüpleri artık trilyon dolarlık bir endüstrinin parçası olduğunu belirten Fırat, her kulübün yeni kaynaklar yaratması ve taraftarı da işin içine katması gerektiğini ifade etti. Fırat, “Bizim projemiz de böyle bir proje. Taraftarımız kulübüne sahip çıkıyor, kendini adıyor adeta. Bu projeden sağlanacak tüm gelir taraftarın istediği futbolcuların transferi için kullanılacak” dedi. Fırat, reklam kampanyasının bu hafta başladığını söyleyerek, “Futbolcuların oynayacağı reklamı Serdar Erener çekti. Cem Yılmaz, Acun Ilıcalı, Nejat İşler dış ses olarak yer almayı kabul etti. Bu reklam da projeye önemli katkı sağlayacak” dedi.(Hürriyet)

 

Yandex Fenerbahçe tarayıcısını indirmek için burayı tıklayın

Share