Youtube yasağına devam kararı!

Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, suça konu içeriklerin kaldırılmaması nedeniyle Youtube’a erişim yasağının devamına karar verdi.

Aynı mahkeme gün içinde sitede erişim engeline sebep olan linklerin çıkarılmasıyla, erişim engelinin kaldırılmasına karar vermişti.
Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı, suça konu içeriklerin kaldırılmadığı gerekçesiyle karara itiraz etti.

İtirazı değerlendiren mahkeme linklerin kaldırılması kararının siteye bildirilmesine karşın sözkonusu linklerin kaldırılmadığını gerekçe göstererek erişem engeline devam kararı aldı.

Türkiyede Twitter ve Youtube’a gelen yönelik erişim engeli kamuoyunda büyük tartışmaya neden olmuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin Twitter’a erişim yasağını ifade özgürlüğüne aykırı bulan kararının ardından sosyal medya sitesine yönelik erişim engellemesi kaldırılmıştı.
youtube-yasagi
Erdoğan: Karara saygı duymuyorum

Twitter yasağının Anayasa Mahkemesi kararıyla kaldırılmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan tepki geldi.

Başbakan Erdoğan, “Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar uymak durumundayız. Ama saygı duymak zorunda değilim. Bu karar saygı duymuyorum” dedi.

Erdoğan, kararın ‘birincil mahkemelere müracaat edilmeden hukuk yolları tüketilmeden AYM’ye götürüldüğünü’ ve mahkemenin bu başvuruyu reddetmiş olması gerektiğini öne sürdü.

Başbakan şöyle devam etti: “Özgürlükler yaklaşımını doğru bulmuyorum. Zira bu ticari şirkettir. Bu şirket de sadece Twitter değil; YouTube da, Facebook da ticari şirkettir.”

“Özgürlük noktasında temel haklar noktasında AYM’de bunca bekleyen dosyalar varken, iki gün önce AYM’nin direkt kendilerine başvurmak suretiyle böyle bir karar almasının ben doğrusu milli bulmuyorum. Bunun yanında ABD’li şirketin savunması yapılırken, bizim milli ahlaki her türlü değerlendirmemiz bir kenara konuluyor.”
Bozdağ: AYM sınırları aşmıştır

Anayasa Mahkemesi kararına benzer bir çıkış da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan geldi.

Bozdağ, mahkemenin Twitter kararının ‘yanlış olduğunu’ belirtip “Anayasa Mahkemesi’ne yargı yolları tüketmeden doğrudan başvurma hakkı yoktur. Maalesef Anayasa Mahkemesi Twitter ile ilgili verdiği kararda kanunun tanıdığı usule uymamış ve çizilen sınırları aşmıştır” dedi.

Bozdağ şöyle devam etti: “Elbette uyulması ve uygulanması gerekiyor. Ama bu karar hukuki yönünden ziyade siyasi yönüyle de ağır basan bir karardır. Zira hukuken de sakat bir karar.”

Twitter’a erişim 21 Mart’ta, YouTube’e ise erişim 27 Mart’ta engellenmişti. Twitter’a erişim engeli Perşembe günü kaldırıldı.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB), YouTube’a erişimi engelleme gerekçesi şöyleydi: “Bu internet sitesi (youtube.com) hakkında Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi’nin 27/03/2014 tarih ve 2014/358 sayılı kararına istinaden ve 5651 sayılı kanunun 8. Madde 1/b bendi uyarınca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından KORUMA TEDBİRİ uygulanmaktadır.”

YouTube’a erişimin engellendiği gün, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın katılımıyla Suriye politikasının tartışıldığı bir toplantıya ait olduğu iddia edilen bir kayıt yayımlanmıştı.
Kaynak:BBC Türkçe

Share