Xbox One sürprizi

Microsoft şirketi, bağımsız bilgisayar oyunu tasarımcılarına, oyunlarını ürettiği konsol ‘Xbox One’ üzerinden piyasaya sürmelerine izin vereceğini açıkladı.

Bilgisayar oyunu tasarımcılarına Xbox One sürprizi

Bilgisayar oyunu tasarımcılarına Xbox One sürprizi

Şirket daha önce sadece bilgisayar oyunu tasarımı yapan tanınmış şirketlerin ‘tıklayın Xbox One’ konsolunu kullanabileceğini söylemişti. Ancak bu karardan geri adım atan Microsoft, bağımsız tasarımcıların, hazırladıkları oyunları istedikleri zaman ‘Xbox One’ üzerinden yayınlayabileceklerini ve oyunların fiyatlarını da kendilerinin belirleyeceğini duyurdu.

Xbox 360 oyun konsolunun ardından tasarlanan ‘Xbox One’ Kasım ayında piyasaya çıkacak.

Microsoft’un bilgisayar oyunları konusundaki politika değişikliğini açıklayan Xbox Başkan Yardımcısı Marc Whiten, “Bizim vizyonumuza göre herkes yaratıcıdır. Xbox One konsolları bu yaratıcılığı geliştirmek için kullanılabilir. Her oyun ve deneyim, ‘Xbox One’ın ve ‘Xbox Live’ın sunduğu olanaklardan yararlanmalı. Bu da tasarımcıların kendi oyunlarını oyun konsolumuz üzerinden yayınlaması demek” dedi.
Dağıtım politikası önemli

Microsoft’un duyurduğu U-dönüşü, Xbox’ın Başkanı Don Mattrick’in, bu görevinden ayrılıp oyun tasarımcısı Zynga şirketinin başına geçmesinden bu yana yapılan en büyük açıklama.

Microsoft’un açıklamasının ardından, oyun tasarımcılığı dergisi Develop’un editörü Will Freeman, BBC’ye yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Bu, bilgisayar oyunu piyasasını demokratikleştirecek çok heyecan verici bir adım. Ancak bir oyun tasarlamak ve bu oyunu milyonlarca kişinin oynamasını sağlamak farklı şeyler. Önemli olan, Microsoft’un bu oyunların dağıtımı konusunda nasıl bir politika izleyeceği.”

Bilgisayar oyunları üreten Fireproof Studios’un yöneticisi Barry Meade ise, “Bu çeşitlilik açısından çok olumlu bir adım. Hem Microsoft hem de oyun konsolları açısından önemli bir karar. Yüksek maliyetler nedeniyle oyun konsolları sektöründe çok fazla bir yaratıcılık göremiyorduk” dedi.

Büyük şirketler tarafından hazırlanan ve mağazalarda ve internette satışı için büyük reklam kampanyaları düzenlenen bilgisayar oyunlarının maliyeti milyonlarca doları buluyor.

Kaynak:BBC Türkçe

Share