Doğadan öğrenen robot kanguru

Robotik firması Festo bu sefer alıştığımız tasarım biraz dışına çıkarak görenleri şaşırtan bir robotla karşımıza çıktı.

Festo’nun üzerinde yıllardır uğraştığı bir robotik konsepti var. “Biyonik Öğrenme Ağı” diye isimlendirdikleri bu konsept uyarınca, doğadaki canlıları inceleyerek buradan öğrendiklerini teknik uygulamalara dönüştürüyorlar. Bu incelemenin sonuçları her sene farklı farklı hayvanların robot benzerleri olarak karşımıza çıkıyor.

Almanya’daki laboratuarlarından son çıkan robot hayvan ise bir kanguru. Bunu beklemiyorduk hakikaten ama çok da ilginç olmuş. BionicKangaroo isimli robot neredeyse gerçek bir kangurunun aynısı şekilde zıplayarak hareket edebiliyor. Ayrıca bir zıplama sırasında pnömatik kaslarından elde ettiği enerjiyi, bir diğer zıplama için kullanabiliyor.

robot-kanguru

Çok hafif bir batarya ve kinematik denge kontrol sistemi sayesinde kolaylıkla zıplayan robot kanguruyu uzaktan idare etmek de mümkün. Kullanıcının kol hareketlerini komutlara çeviren Myo kol bandı sayesinde kanguruyu çağırmak, durdurmak, olduğu yerde döndürmek gibi hareketler yaptırılabiliyor.

YEPYENİ TASARIM

Festo firması robot kangurularla dünyayı ele geçirmeye çalışmıyor, daha çok doğadan esinlenilen yepyeni tasarım yöntemleri ile elektronik, mekanik ve pnömatik teknolojilerini biraraya getirmeye çalışıyorlar. Bu denemelerin geri dönüşlerini gelecekte çeşitli endüstriyel alanlarda veya gelişmiş robotlarda görmek mümkün olabilir.

Kaynak:Gerçek Gündem

Share