İnsansı robot: Hanson Robotics

İnsan suratına sahip olan bu robot, karşısındakinin yüz mimiklerini algılayarak kendi mimiklerini kullanıyor.

Robot Biliminin ne kadar geliştiğini görünce insan hem şaşırıyor hem de kara kara düşünüyor. Hong Kong’ta gerçekleştirilen bir Elektronik Fuarında; “Dünyanın en büyük Elektronik Fuarlarından bir tanesi” ortaya çıkan bu robot, robot biliminin ne kadar çok geliştiğinin ve daha da ilerleyeceğinin en büyük kanıtlarından bir tanesi olarak karşımıza çıktı.
Hanson-Robotics

İnsan yüzünden farkını ayırt etmekte zorlandığımız bu robot, Hanson Robotics adlı bir firmaya ait. Han adındaki robotun özellikleri ise gerçekten de etkileyici.

Göğsündeki kamerası sayesinde karşısındakinin yüzündeki mimikleri algılayarak ona göre kendi mimiklerini oluşturuyor. Ayrıca yüz tanıma sistemi sayesinde konuştuğu kimseyi de kolayca unutmuyor.

Konuştuğu kişiyle göz teması kuran robotun vermiş olduğu tepkiler, normal bir robottan beklenenin bile üstünde. Derisinin altında 40 farklı motor ile kontrol edilen robotun yüzü, çeşitli hareketler yaparken doğal bir görünüm kazanıyor.

Robotlara daha insansı bir yüz vererek fark oluşturmaya çalışan şirketin yapmış olduğu bu çalışma ne kadar başarılı olmuş olsa da insanı ürkütecek derecede olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yıllardır birçok robot örneğine baktığımızda Han, gerçekten de bir şeyler başarmışa benziyor. Sorduğunuz sorulara verdiği cevaplarla da yapay zekâsının da kuvvetli olduğunu ortaya çıkaran robot, şimdilik gelişim aşamasında.

Share