Tek elle muz soyabilen robot parmak

ABD’deki araştırmacılar, şişe kapağı açmak veya muz soymak gibi günlük işleri tek elle yapmayı mümkün hale getiren robot geliştirdi.
Ek robot parmaklar iki elle yapılan işleri tek elle yapmayı sağlıyor Ek robot parmaklar iki elle yapılan işleri tek elle yapmayı sağlıyor.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdiği “Süpersayısal Robotik Parmaklar” adlı robot sayesinde, iki elini birden kullanma becerileri sınırlı kişiler, artık şişe kapağı açmak veya muz soymak gibi normalde iki el gerektiren günlük işlerini tek elle yapabilecek.

Bileğin etrafına sarılarak takılan cihaz, temelde başparmak ve serçe parmağa ilave edilmiş gibi gözüken iki robotik parmaktan oluşuyor. Yeni geliştirilen özel bir algoritma sayesinde kullanıcının parmak hareketlerine senkronize olabilen araç sayesinde tek elle şişenin alt kısmını tutarak kapağı açmak mümkün olabiliyor.

robot-parmak

MIT Makina Mühendisliği Profesörü Harry Asada ve lisansüstü öğrencisi Faye Wu tarafından geliştirilen cihaz, MIT’in internet sitesinde bilim dünyasına tanıtıldı. Asada ve Wu ayrıca California eyaletine bağlı Berkeley’de bu hafta düzenlenen “Robotbilimi: Bilim ve Sistemler” konferansında geliştirdikleri araca ilişkin tebliğ sundu.

Araç, çalışmak için komuta ihtiyaç duymuyor. Parmakların normal şekilde hareket ettirilmesi robotik parmakların gerçek parmaklara destek vermesini sağlamak için yeterli oluyor. Aracı geliştiren araştırmacılardan Asada, aracın el becerileri kısıtlı kişilerin, kavanoz kapağını açmak ve ağır cisimleri kaldırmak gibi günlük ev işlerini yapabilmelerine imkan sağlayacağını umduğunu belirtti.

Aracın henüz bir prototip olduğunu daha küçük boyutlara indirilebileceğine işaret eden Asada, “Aracı şu anki boyutunun üçte birine indirebiliriz. Bu aracı bir kol saatinin veya işi bittikten sonra tekrar saatin içine yerleştirilebilecek şekilde tasarlanmış robotik parmakları dışarıda bırakan bir bileziğin içine yerleştirebiliriz” dedi.

Araştırmacılar, şu an için sadece eli kavrama, sarma ve birbirlerinden ayrılma hareketlerini taklit edebilen robotun ileride konumlama kontrolünün yanı sıra güç kontrolü de yapabilecek hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Şimdilik sadece robotik parmakların duruş biçimiyle ilgilendiklerini anlatan Wu, ancak iyi ve sağlam kavrayışı sağlayan başka unsurların da bulunduğuna işaret etti. Küçük gibi görülen ancak ağır veya kaygan olan cisimler söz konusu olduğunda parmakların duruş şekli aynı olsa da uygulanan gücün farklı olacağına dikkati çeken Wu, “O zaman robot buna nasıl uyum sağlayacak. İşte şimdi ilgileneceğimiz konu bu” dedi.

Kaynak: AA

Share