Uluslararası Teknoloji Savaşları Sonuçlandı!

Yakın Doğu Üniversitesi’nin 25. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen uluslararası robotik futbol takımları müsabakalarında kıyasıya bir teknoloji mücadelesi yaşandı! Robotik Futbol Turnuvası’nda NEU Islanders takımı; KKTC adına, ABD’den Harvard MIT, Brezilya’dan Instituto Militar De Engenharia, Almanya’dan Cooperative State University ve Kanada’dan University of British Columbia takımlarıyla yarıştı!

Her biri özel bir teknolojiyle el yapımı olarak üretilen ve tanesi yaklaşık 80 bin dolara mal olan futbolcu robotlar, üç boyutlu bir koordinasyon ve iletişim sistemiyle yönetiliyorlar. Robotların müsabaka yaptığı saha üzerine kurulan ve saniyede 120 kare alan kameralar, görüntüleri özel bir yapay zekaya sahip olan bilgisayara yönlendiriyorlar. Görüntüleri anında değerlendiren yapay zeka ise futbolcu robotlara sahada nasıl davranmaları gerektiği konusunda sinyal gönderiyor ve robotlar yapay zekadan aldıkları sinyaller doğrultusunda sahada, rakip takımın robotlarıyla mücadele ediyorlar. Çok hızlı bir şekilde, 360 derece hareket kabiliyetine sahip olan robotlar birbirlerini markajlayabiliyor, çalım atabiliyor, paslaşabiliyor, top çalıyor ve uygun fırsatı yakaladıklarında kaleye şut çekebiliyorlar. Müsabaka süresince, robotların kontrolü insan faktöründen tamamen çıkarak yapay zekanın kontrolüne geçiyor. Yakın Doğu Üniversitesi’nin takımı NEU Islanders; kendi geliştirdikleri yapay zekayı kullanırken, diğer takımlar yapay zeka konusunda uzman olan firmalar tarafından geliştirilmiş yapay zekaları kullanıyorlar.

robot-turnuva

YDÜ 25. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Robotik Futbol Turnuvası’nda NEU Islanders; dünyanın en güçlü robotik futbol takımlarından olan ve ABD’den turnuvaya katılan Harvard MIT (Massachusetts Institution of Technology) takımının yanı sıra, Brezilya’dan Instituto Militar De Engenharia, Almanya’dan Cooperative State University ve Kanada’dan University of British Columbia’nın takımlarına karşı mücadele etti.

Misafir takımların oyuncuları, NEU Islanders Robotik Futbol Takımı’nın geliştirdiği yapay zekanın; sıra dışı ve özgün şekilde geliştirilen bir yapay zeka olması nedeniyle, müsabaka sahasında nasıl bir taktik izleyeceğini kestirmenin oldukça güç olduğunu, normal şartlarda benzer yapay zeka kullanan robotik futbol takımlarının birbirleriyle daha dengeli bir mücadele içine girdiklerini, ancak farklı bir yapay zekanın kendi robot futbolcularına gönderdiği sinyallerle rakip takımı oldukça zora sokabildiğini, bu nedenle NEU Islanders’in sürpriz sonuçlar almasının şaşırtıcı olmadığını belirtti. Turnuva sonunda Almanya’dan katılan Tiger Mannheim takımı birinci olurken; Kanada’dan katılan UBC Thunderbots takımı ikinci, ABD’den katılan Harvard-MIT takımı üçüncü ve NEU Islanders takımı dördüncü olarak turnuvayı bitirdiler.

Temmuz ayında Brezilya’da yapılacak Robotik Dünya Kupası karşılaşmalarına da KKTC adına katılacak olan NEU Islanders takım kaptanı Ersin Aytaç; bu turnuvanın sonuçlarından ziyade dünyaca ünlü üniversite ve takımları KKTC’de ağırlamaktan ve onlarla birlikte YDÜ’de turnuva düzenlemekten çok mutlu olduklarını, turnuvanın antrenman havasında geçtiğini, yeni yapay zekaları ve elektronik devreleri test etme imkanı bulduklarını ifade etti. Aytaç, yeni yapay zekaların pozitif yanlarının yanı sıra elektronik devrelerdeki eksiklikleri gördüklerini ve Brezilya’da gerçekleşecek Robotik Dünya Kupası karşılaşmasında dünyanın en iyi on takımı arasında yer alacaklarına inandıklarını vurguladı.

robot-futbol-turnuvasi

YDÜ 25. Yıl Etkinlikleri çerçevesinde, YDÜ’nün Müze Salonu’nda mini bir teknoloji savaşının yaşandığı karşılaşmalara ilginin oldukça yoğun olması dikkat çekti.

Bilgi için: http://www.neu.edu.tr/

Basın Bültenidir

Share