3D TV’de epileptik nöbet tehlikesi

Yeni nesil teknoloji ürünü 3D televizyonlar, epileptik nöbetleri tetikleyebiliyor, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesine yol açabiliyor.

3D TV'de epileptik nöbet tehlikesi

3D TV’de epileptik nöbet tehlikesi

Sivas Numune Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Korkmaz, çocukların küçük yaşlardan itibaren günün önemli bir kısmını televizyon karşısında geçirdiğini, hem göze hem de kulağa hitap eden televizyonun çocukları kolayca etkisi altına alabildiğini söyledi.

Çocukların gerçeklik algılarının özellikle 7 yaş altı grupta yetişkinler kadar gelişmiş olmadığını dile getiren Korkmaz, ”Kurgusal yaşam ve gerçek yaşam arasındaki farkı tam olarak anlayamazlar. Bunun en güzel örneği zaman zaman medyaya yansıyan çizgi film kahramanları gibi davranmaya çalışan çocuklardır” ifadelerini kullandı.

Korkmaz, 3D teknoloji üreten firmaların 3D görüntüye maruz kalmanın epileptik nöbetleri tetikleyebildiği, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesine sebep olabileceğinin vurgulandığını aktararak, ”Özellikle hamile kadınlar, yaşlılar, çocuklar, epilepsi tanısı olanlar ya da riskli grupta olanlar, uyku bozukluğu olanlar ve alkol kullananların 3D TV konusunda uyarılmalı” dedi.

Çocuklara izlediklerinin sadece bir film olduğu ve gerçek olmadığının anlatılması gerektiğini vurgulayan Korkmaz, televizyon izleme süresinin kısıtlanması, alternatif uğraşı alanları sağlama, yönlendirme ve televizyonda karşılaşılan uygunsuz içeriklerin çocukla birlikte tartışılmasının 3D görüntünün yaygınlaşması ile daha önemli hale geldiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:AA

Share