Beynin haritası çıkarılacak

Obama, sırları ortaya çıkaracak büyük projeyi açıkladı.

Beynin haritası çıkarılacak

Beynin haritası çıkarılacak

ABD Başkanı Barack Obama, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların önüne geçilmesinin yanı sıra insan beyninin nasıl çalıştığına dair sırları ortaya çıkaracak büyük bir bilimsel proje açıkladı.

‘Brain Initiative’ adı verilen proje, insan beynini ilk kez haritalandırmayı ve temel fonksiyonlarıyla maruz kaldığı hastalıkların sırlarını gün ışığına çıkarmayı amaçlıyor.

Bilim dünyasında bir ilki başarmayı amaçlayan büyük bir proje, ABD Başkanı Barack Obama tarafından başlatıldı. Obama, Parkinson, Alzheimer ve sara gibi önemli hastalıklara tedavi geliştirilmesi ve insan beyninin hiç olmadığı kadar derin bir bakış açısıyla incelenebilmesi için için 100 milyon dolarlık projesini açıkladı.

Gelişen Yenilikçi Sinirbilimi Teknolojileri aracılığıyla Beyin Araştırması (Brain Initiative) olarak adlandrıılan proje, Obama hükümetinin finansal desteğiyle hayata geçirilecek ve bilimsel ve teknolojik kurumlarda binlerce kişiye iş olanağı sağlayacak.

ABD’nin 1990-2005 yılları arasında yürüttüğü 2.7 milyar dolar bütçeli İnsan Genom Projesi’ne kıyasla çok daha düşük bütçeli olan Brain Initiative, ABD Ulusal Sağlık Ensitittüleri (NIH), Gelişmiş Savunma Projeleri Araştırma Kurumu (DARPA) ve Ulusal Bilim Derneği tarafından desteklenecek.

Guardian gazetesinin haberine göre, 100 milyon dolar bütçeyle başlayacak olan proje, gelecek yıllarda çok daha fazla yatırım alacak.

ÇARESİZ KALMAYACAĞIZ

Obama, dün Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada sunduğu Brain Initiative projesi için özel şirketlerin, araştırma kurumlarının, derneklerin ve hayırseverlerin desteğini istedi. ‘21’inci yüzyılda kendilerini bekleyen büyük zorluklar bulunduğunu’ belirten Obama, büyük bilimsel gelişmeler sayesinde uzun dönemde bilimin, ekonominin ve tüm insanlığın fayda göreceğini ifade etti.

Obama, “Hiçbir ailenin çaresizce Parkinson veya sara hastalığı yüzünden sevdiği insanın ölümünü izlemek zorunda kalmayacağını hayal edin… Travmatik beyin hasarlarından ve travma sonrası stres bozukluğu çeken askerlerimizin tedavi edildiğini hayal edin. Beyin ve protezler arasındaki iletişimin güçlendirilmesi sayesinde, engelli insanların herkes gibi piyano çalabildiğini veya basketbol oynayabildiğini hayal edin…” dedi.

Projesinin gelecekte sunacağı değişimlere değinen Obama, ‘bilgisayarların düşüncelerimize daha iyi cevap verebilmesi sayesinde milyonlarca Amerikalının yeni alanlarda iş bulabileceğini’ söyledi. Obama, “Bu hayal ettiğimiz, ümit ettiğimiz gelecek, bu yüzdenBrain Initiative projesi çok önemli” dedi.

Share